Криман притягають до відповідальності за відмову від служби в армії РФ / Ілюстрація REUTERS

У лютому в окупованому Криму підконтрольні Кремлю суди винесли сім нових вироків за відмову служити у збройних силах Російської Федерації.

Про це повідомляє на своєму сайті «Кримська правозахисна група».

Читайте такожУкраїна поверне Крим і українські кораблі стоятимуть в порту Севастополя – Клімкін

Відео дня

«У лютому 2019 року «суди» в Криму винесли вироки, як мінімум, у рамках семи кримінальних справ, порушених проти жителів Криму за ст. 328 Кримінального кодексу РФ (ухилення від проходження військової служби). Всього з початку окупації на сайтах «судів» Криму оприлюднено інформацію про щонайменше 52 кримінальні справи, відкриті проти кримчан за ухилення від служби у збройних силах РФ", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що згідно з цією кримінальною статтею кримчанам може загрожувати штраф у розмірі до 200 тис. російських рублів, або примусові роботи терміном до 2-х років, або арешт до 6 місяців, або позбавлення волі терміном до 2-х років.

У 2018 році тільки підконтрольний Кремлю "Первомайський районний суд" виніс чотири вироки за "ухилення від призову на військову службу в російській армії". Всі справи розглядала "суддя" Анна Климова. Як мінімум, двох жителів Первомайського району вона засудила до штрафу.

Крім того, в лютому до "судів" Криму надійшли ще дві нові справи стосовно жителів півострова за ст. 328 Кримінального кодексу РФ.

"Проти жителя Первомайського району В.Кравченко відкрито кримінальну справу за частиною 1 статті 328 КК РФ (ухилення від призову на військову службу). Інформація про це розміщена на офіційному сайті "Первомайського районного суду" Криму. 11 лютого 2019 року справу надійшла до суду, її розглядатиме суддя Анна Климова. Дату судового засідання ще не призначено", - повідомили правозахисники.

"Аналогічна кримінальна справа за частиною 1 статті 328 КК РФ розглядається в "Сімферопольському районному суді" стосовно кримчанина Р.Нейтшаєва. За інформацією на сайті "суду", одне із засідань відбулося 28 лютого. Справу розглядає "суддя" Длявер Берберов. Дату наступного засідання на сайті "суду" на даний момент не вказано", - додали в правозахисної організації.

Як повідомляв УНІАН, 25 жовтня 2018 року «Кримська правозахисна група» заявила, що за час окупації Росією Криму до російської армії призвано понад 12 тисяч жителів півострова.