В Криму затримали Клімента / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що затримання архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента в окупованому Сімферополі відбулося за вказівкою Москви.

Про це глава МЗС України повідомив у соціальній мережі Facebook.

Він наголосив, що, аналізуючи вчорашнє зухвале затримання Климента, напрошується низка очевидних висновків.

Відео дня

"Усім, думаю, зрозуміло, що це була свідома провокація, організована за вказівкою Москви. При чому в притаманному їм стилі - кайфуючи від вседозволеності та тріумфу беззаконня. Безумовно, це безпосередня атака на архієпископа Климента, враховуючи його проукраїнську діяльність, підтримку політв’язнів та військовополонених моряків", - підкреслив Клімкін.

"Це намагання похитнути його духовний авторитет в окупованому Криму, де, незважаючи на тиск, він продовжує вести служби, але також і авторитет новоствореної Православної церкви України", - вважає міністр.

"А насамперед, це перевірка нашої реакції, розхитування емоцій в українському суспільстві. І вгадайте з трьох разів, чому саме зараз? І всі три варіанти правильні – наближення виборів, п’ята річниця окупації Криму та отримання томосу", - зазначив глава МЗС.

Читайте також"Небезпека переслідування зберігається": архієпископ Климент розповів подробиці свого затримання в окупованому Криму

"І тому ми маємо бути особливо уважними та обачними, не піддаючись на провокації та трюки. Адже саме цього від нас і чекають. Не дочекаються", - підсумував Клімкін.

Як повідомляв УНІАН, 3 березня на автовокзалі в тимчасово окупованому Сімферополі затримали архієпископа Климента, який збирався їхати до українського політв'язня Павла Гриба, щоб його посповідати і причастити.

Сам архієпископ називав своє затримання намаганням окупантів знищити Православнy церкву України в Криму. Пізніше його відпустили.

Довідка УНІАН. Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент є главою Кримської єпархії Православної церкви України (ПЦУ). Також з 22 січня 2018 року він виконує обов'язки глави Херсонської єпархії ПЦУ. Архієпископ Климент очолює Православну місію допомоги жертвам прав людини і особам, позбавленим волі.