Журналісти заявили, що практично всі силові структури заводили кримінальні справи проти компаній "золотих хлопчиків" / фото УНІАН

Національне антикорупційне бюро і Генеральна прокуратура причетні до Корупційних схем в Укроборонпромі.

Про це йдеться в заключній частині розслідування журналістів Bihus.Info про корупції в оборонній сфері та причетності до неї правоохоронних органів, передає НВ.

Читайте такожКорупційні схеми в Укроборонпромі: Порошенко розповів про "майже 10 справ"

За даними журналістів, і НАБУ, і ГПУ мали відношення до справи. Журналісти заявили, що практично всі силові структури заводили кримінальні справи проти компаній "золотих хлопчиків".

За їх даними, податкова, Нацполіція, СБУ, прокуратура, НАБУ "починали, але ховали, або спускали розслідування на гальма", а самі розслідування пропадали не безкоштовно.

Крім того, було оприлюднене листування Андрія Рогози і Віталія Жукова, в якій вони обговорювали, скільки хабарів віднести. Рогоза скаржився одному з СБУ, що в ДФС справи закривати легко, а у ГПУ - складно і дорого. Суми хабарів становили тисячі доларів.

Також журналісти розповіли, як військова прокуратура "злила" справу про підозру у розкраданнях.

У розслідуванні йдеться і про те, що ДФС накривала конвертаційні центри, через які переводили в готівку гроші оборонних заводів. Потім під підозру потрапляє «Оптимумспецдеталь»

У скандал потрапило і НАБУ. Бюро написало листа концерну «Укроборонпром», у якому перерахувало список ризикових компаній, серед яких була «Оптимумспецдеталь».

У листуванні "хлопчиків" йдеться про те, що перший заступник голови Бюро Гізо Углава повинен вирішити це питання. В результаті, через деякий час Бюро виключило дану компанію зі списку небажаних компаній.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази.

Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн. Олега Гладковського журналісти називають другом президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.