Фото: nrada.gov.ua

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення перетворюється на один із "підрозділів" Адміністрації Президента, головне завдання якого – здійснювати тиск на мовників та забезпечувати контроль Петра Порошенка над ефіром. Про це заявив журналістам народний депутат Олександр Абдуллін перед засіданням Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, на якому розглядатиметься річний звіт Нацради.

"Діяльність Національної ради з питань телебачення та радіомовлення - яскравий приклад усієї політики Петра Порошенка та ще один доказ фальшивості устремлінь, які він декларує. Незалежний колегіальний орган, що мав би обстоювати принципи вільної преси та європейські цінності, а під час війни боронити національну безпеку, банально перетворився на один із підрозділів Адміністрації Президента, головне завдання якого –здійснювати тиск на мовників та забезпечувати контроль Петра Порошенка над ефіром. І члени Нацради виконують цю місію без докорів сумління та навіть особливо не приховуючи своєї заангажованості", - наголосив народний депутат. 

Як приклад такої політики Абдуллін наводить діяльність телеканалу "Прямий". 

Відео дня

"Скласти враження про роботу Національної ради з питань телебачення та радіомовлення дуже просто. Достатньо подивитися «Прямий канал», куплений Президентом в обхід санкцій в Олександра Януковича. Його ефір – квінтесенція маніпуляцій, наклепів, дискредитації і просто відвертої брехні. Протягом 10 хвилин там можна знайти 10 беззаперечних підстав, аби припинити мовлення назавжди. Але відверте політичне кілерство пропагандистів не обходить чиновників Нацради. Вони ж бо з ними в одній компанії – президентській", - заявив народний депутат. 

Натомість, за його словами, "вірні посіпаки глави держави" дуже прискіпливі під час перевірок справді незалежних мовників і завжди знайдуть формальні приводи відмовити у продовженні ліцензій медіа, які сповідують принципи свободи слова й не готові виконувати забаганки влади.

"Огидно, що людина, яка прийшла до влади під гаслами Революції Гідності, виявилася навіть гіршою за головного ворога Євромайдану. Хто міг припустити, що вибори-2019 пройдуть без мораторію на перевірку ЗМІ? Навіть Янукович собі такого не дозволяв! Але пропрезидентська більшість у Верховній Раді вирішила, що, не маючи можливості тиснути на телеканали та радіостанції, Петрові Порошенкові навіть балотуватися не варто", - наголошує народний депутат. 

"Але чи слід цьому дивуватися? Якщо Президент для збереження на посаді використовує спецслужби та Генеральну прокуратуру, змушуючи їх замість боротьби з ворогом нищити його політичних опонентів, то було б дивно, якби гарант конституційних прав українців раптом відмовився від спокуси контролював Нацраду. І використовувати її задля досягнення своєї мети – фальсифікації виборів, щоб залишитися на посаді", - резюмує Абдуллін.