Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова обговорила з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні стан здоров'я українських політв'язнів та військовополонених моряків. Про це вона повідомила 14 березня у Facebook.

Читайте такожЗвільнення українських політв'язнів: Денісова попросила ЄС продовжити тиск на Росію

Денісова зазначила, що ситуація з військовополоненим моряком Василем Сорокою критична, оскільки йому терміново потрібна операція на руці.

"Також я висловила занепокоєння щодо стану здоров'я кримського татарина Едема Бекірова, який погіршується з кожним днем. Чоловік має інвалідність і вже 92 доби знаходиться в Сімферопольському СІЗО. Повідомила, що так само у критичному стані знаходиться українець Павло Гриб, якому необхідне хірургічне втручання. Я звернулася до організації щодо сприяння у проведенні операції Павлу в конкретних медичних закладах", - написала вона.

Як Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» в Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня трьох поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово». У січні Лефортовський райсуд Москви продовжив терміни арештів захопленим українським військовим до кінця квітня.