Столтенберг наголосив, що Альянс повинен відповідати на дії "більш напористої Росії" \ фото УНІАН

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Йенс Столтенберг наголошує, що Україна суверенна країна і має право обирати своє власне майбутнє.

Читайте такожНАТО визнає прагнення України стати членом Альянсу, але наполягає на боротьбі з корупцією

Про це генеральний секретар Альянсу заявив у Вашингтоні під час виступу перед обома палатами Конгресу США (Сенатом і Палатою представників).

Відео дня

Зокрема, він наголосив, що Альянс повинен відповідати на дії "більш напористої Росії".

"У 2014 році Росія незаконно анексувала Крим. Вперше у Європі, коли одна країна захопила частину іншої за допомогою сили з часу Другої світової війни. І ми бачимо, що це є моделлю російської поведінки і, зокрема величезне воєнне нарощування від Арктики до Середземномор'я і від Чорного моря до Балтійського, застосування нервово-паралітичної речовини воєнного класу у Сполученому Королівстві, підтримка вбивць режиму Асада у Сирії, постійні кібератаки на союзників і партнерів НАТО, що спрямовано вражають усе - від парламентів до електромереж, витончені дезінформаційні кампанії і спроби втручання у демократії", - наголосив Столтенберг.

У цьому зв'язку він розповів про кроки Альянсу, які зроблені у відповідь на дії Росії.

"НАТО відповіло найбільшим посиленням колективної оборони за останні десятки років", - підкреслив генсек Альянсу.

Зокрема, він нагадав, що бойові підрозділи НАТО були розміщені на східних рубежах НАТО, було посилено боєготовність його сил, втричі було збільшено чисельність сил реагування, модернізовано структуру командування та зміцнено кібербезпеку.

"Ми посилили підтримку наших близьких партнерів Грузії і України, суверенних держав з суверенним правом обирати їхній власний шлях", - нагадав Столтенберг.

"Ми робимо це не для того, щоб спровокувати конфлікт, але запобігти конфлікту і зберегти мир; не для того, аби воювати, але стримувати; не для атаки, а для захисту", - зауважив генсек.

Також він заявив, що стримування, оборона і діалог не мають протирічь.

"Ми не хочемо ізолювати Росію. Ми прагнемо кращих відносин з Росією, але навіть без кращих відносин, ми все ж повинні справлятися з складними відносинами, отже, ми повинні розмовляти і ми розмовляємо, аби зменшити ризики, уникнути інцидентів та прорахунків. Ми також потребуємо діалогу для того, щоби співпрацювати стосовно контролю над озброєннями", - сказав Столтенберг.

Окремо він наголосив, що "двері НАТО залишаються відчиненими".

"У цьому році Республіка Північна Македонія підписала протокол про вступ і з вашою підтримкою ПІвнічна Македонія незабаром стане 30-членом нашого Альянсу", - підсумував генсек.