Єнс Столтенберг / фото REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє, що ситуація в Україні завжди посідає помітне місце на кожних переговорах з російською стороною.

Про це Столтенберг заявив по прибуттю на Мюнхенську конференцію з питань безпеки.

Зокрема, його запитали, чи планує він у Мюнхені під час зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим обговорювати теми України та Грузії.

Відео дня

"Ми не маємо визначеного порядку денного, але зазвичай Україна завжди посідає помітне місце на будь-якому порядку денному і на зустрічах з російською стороною", - заявив Столтенберг.

Читайте такожСтолтенберг налаштований на більш інтенсивну співпрацю з Україною щодо членства в НАТО

Він додав, що питання України та Грузії регулярно розглядаються на зустрічах з Росією. Зокрема, генсек Альянсу нагадав зустрічі Комісії НАТО-Росія, на яких ці питання розглядаються "знову і знову".

"В НАТО ми твердо переконані у двоєдиному підході щодо Росії: ми маємо бути єдині, ми маємо бути сильні, але ми також повинні це поєднувати з політичним діалогом з Росією", - заявив Столтенберг.

Також він додав, що необхідно добиватися кращих відносин з Росією.

"І навіть без кращих відносин з Росією, ми повинні втихомирювати складні відносини з Росією. Ми маємо більшу військову присутність, ми маємо більшу напруженість, ми маємо більше навчань поблизу наших кордонів, і ми повинні уникнути будь-яких прорахунків, інцидентів і нещасних випадків. І якщо це станеться, ми повинні подбати, що це не вийде із під контролю та створить дійсно небезпечні ситуації. Тому, діалог з Росією важливий, особливо у складні часу, які ми спостерігаємо зараз", - наголосив Столтенберг.

Окремо він сказав, що Альянс надає багато підтримки Україні, Грузії та Молдові.

"Вони партнери НАТО. Ми працюємо з ними. Ми допомагаємо їм з втіленням реформ, модернізацією оборонних і безпекових інституцій. Ми твердо підтримуємо їхній суверенітет і територіальну цілісність і ми забезпечуємо політичною і практичною підтримкою. І ми неодмінно продовжимо це робити", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, генсек НАТО має намір провести зустріч з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим на Мюнхенській конференції з питань безпеки, яка відбудеться 15-17 лютого.