Перебування Савченко і Рубана на волі не вплине на розгляд справи по суті / фото УНІАН

Броварський райсуд Київської області не встиг розглянути клопотання з приводу продовження запобіжного заходу нардепа Надії Савченко і голови Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана, оскільки адвокати обвинувачених заявили велику кількість клопотань.

Як повідомили LB.ua в суді, засідання було призначено на 9 ранку, але захисники підсудних прибули у суд лише перед 15:00.

"Крім того, адвокати (а їх дев'ять) заявили велику кількість клопотань, у тому числі про відведення суддів, для розгляду яких судді щоразу йшли в дорадчу кімнату. Тому суд не встиг розглянути клопотання прокуратури про продовження запобіжного заходу для Савченко і Рубана до півночі 15 квітня", - пише видання.

Відео дня

Адвокат Надії Савченко Дмитро Лойфман у коментарі LB.ua заявив, що сторона захисту використовувала законні способи для заявлення клопотань. У той самий час, на його думку, прокуратура могла подати клопотання про продовження запобіжного заходу раніше - за п'ять днів до його завершення. Він також зазначив, що перебування Савченко та Рубана на волі не вплине на розгляд справи по суті.

Підготовче засідання відкладено на 11:00 7 травня. Справу розглядає колегія суддів у складі Олени Кичинської, Тамари Міхієнкової і Василя Батюка.

Читайте такожСавченко збирається повернутись до роботи у Верховній Раді

Як повідомляв УНІАН, Савченко і Рубана, якого 8 березня 2018 року затримали на лінії розмежування з арсеналом зброї, підозрюють у підготовці терактів і державного перевороту. За даними слідства, вони планували обстріляти будинки в урядовому кварталі та вбити керівництво держави, а також захопити будівлю Верховної Ради. Також правоохоронці задокументували факт перевезення Савченко та Рубаном у листопаді 2017 року зброї з окупованої на підконтрольну Україні територію для вчинення терактів.

22 березня 2018 року Верховна Рада надала згоду на притягнення Савченко до кримінальної відповідальності, затримання та взяття її під варту. У серпні досудове розслідування у кримінальному провадженні проти Рубана і Савченко було завершено.

Справу Савченко і Рубана спочатку передали на розгляд до Слов'янського міськрайонного суду Донецької області, потім до Чернігівського районного суду, Солом'янський районний суд Києва, Дарницький районний суд Києва.

12 квітня 2019 року Київський апеляційний суд направив справу до Броварського міськрайонного суду Київської області.

15 квітня Броварський міськрайонний суд звільнив Савченко і Рубана з-під варти, оскільки сплив термін їхніх запобіжних заходів.