Колегія суддів Солом'янського райсуду задовольнила клопотання адвокатів Савченко та Рубана / УНІАН

Справу екс-керівника Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана і народного депутата України Надії Савченко знову передадуть до іншого суду.

Про це повідомляє «Дзеркало тижня».

Колегія суддів Солом'янського райсуду задовольнила клопотання адвокатів Савченко та Рубана про відвід цієї колегії. Тепер справу передадуть у Київський апеляційний суд для визначення іншого суду.

Відео дня

Читайте такожПочалося підготовче судове засідання у справі Рубана-Савченко

Рішення про відвід колегії ухвалили на сьогоднішньому засіданні. Сторона захисту подала клопотання через порушення під час визначення складу суду системою авторозподілення справ, повідомив адвокат Валентин Рибін.

За його словами, у Солом'янському суді більше не залишилося суддів, які можуть розглядати цю справу, тому апеляційний суд повинен передати її до іншого суду.

Як повідомляв УНІАН, Савченко і Рубана, якого 8 березня 2018 року затримали на лінії розмежування з арсеналом зброї, підозрюють у підготовці терактів і державного перевороту. За даними слідства, вони планували обстріляти будинки в урядовому кварталі Києва та вбити керівництво держави, а також захопити будівлю Верховної Ради. Савченко інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених сімома статтями Кримінального кодексу України, Рубану – трьома. Також правоохоронці задокументували факт перевезення Савченко та Рубаном у листопаді 2017 року зброї з окупованої на підконтрольну Україні територію для вчинення терактів.

22 березня 2018 року Верховна Рада надала згоду на притягнення Савченко до кримінальної відповідальності, затримання та взяття під варту, її та Рубана тримають під арештом.

2 серпня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що досудове розслідування у кримінальному провадженні проти Рубана і Савченко завершено.

11 лютого 2019 року колегія суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду України постановила, що справу Савченко-Рубана розглядатиме Чернігівський районний суд.

14 лютого Чернігівський районний суд задовольнив заяву судді Світлани Меженнікової про самовідвід. Суддя оголосила самовідвід через відсутність доступу до документів із державною таємницею. Її клопотання було задоволено. Через автоматизовану систему судового документообігу було обрано колегію суддів. Під час підготовчого судового засідання Чернігівського районного суду у даній справі було задоволено клопотання сторони захисту про відвід усього складу суду у зв’язку з недостатньою кількістю суддів Чернігівського районного суду, які мають допуск до державної таємниці.