Луценко стверджує, що ГПУ не зніме звинувачення з Савченко і Рубана / фото УНІАН

Звинувачення, висунуті проти Надії Савченко та Володимира Рубана, не буде знято.

Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці в Facebook.

"Звільнення з-під варти на підготовчому судовому засіданні зовсім не означає зняття обвинувачення. ГПУ наполягає на достатності доказів Савченко і Рубана в скоєнні злочинів. Впевнений, що завезення важкої зброї з так званої "ДНР" для обстрілу української столиці не залишиться безкарним", - заявив він.

Відео дня

Читайте такожСавченко збирається повернутись до роботи у Верховній Раді

Генпрокурор зазначив, що обрання запобіжного заходу або його відсутність є виключною компетенцією суду, однак те, що арешту уникають підозрювані в тероризмі, є ознакою структурних проблем у судовій системі України.

"Низка останніх резонансних судових рішень, коли арешту уникають підозрювані у вбивстві та тероризмі, змушують визнати: судова система тяжко хвора. Причина перша - дозволені законом маніпуляції із безкінечними змінами адвокатів. У Савченко таких адвокатів (які то входили в процес, то покидали його) було 8 платних і 1 безплатний від держави. 

Законопроект для усунення цих зловживань давно лежить у Верховній Раді", - зазначив прокурор.

Другою причиною він назвав 40% некомплекту штату суддів в Україні, через що відвід одного судді призводить до необхідності повністю змінювати підсудність справи.

"Футбол" зміни судів у справі Савченко - Рубана з каруселлю відводів на кожному етапі вражає: Верховний суд - Чернігівський районний - Чернігівський апеляційний - Верховний суд - Солом‘янський районний - Київський апеляційний - Верховний суд - Київський апеляційний - Дарницький районний - Київський апеляційний - Броварський районний", - нагадав Луценко.

"Причина третя - небажання окремих суддів виконувати свою роботу. Інакше, як самоусуненням, важко назвати самовідвід у цій справі тільки тому, що хтось з родичів судді проживає на окупованій території", - підкреслив він.

Нагадаємо, Надію Савченко підозрюють у підготовці терактів у сесійній залі Верховної Ради. За словами Луценка, слідство має докази того, що вона планувала знищити бойовими гранатами дві ложі, а з допомогою автоматів добивати тих, хто виживе. Також генпрокурор повідомив, що Савченко з Рубаном збиралися обстріляти кортеж президента Петра Порошенка з гвинтівки "Топаз", яку виготовили в "ДНР".

22 березня 2018 року Савченко позбавили депутатської недоторканності. Депутати також дозволили її затримання й арешт. Після цього генпрокурор Юрій Луценко підписав та оголосив підозру Савченко в присутності адвоката. Її затримали, і вона провела ніч у СІЗО СБУ.

Сама ж Савченко заявляє, що планувала всього лише "політичну провокацію". А під час судового засідання 23 березня вона заявила про глибоку зневагу до президента, уряду та нардепів.

Володимир Рубан був затриманий 8 березня на лінії розмежування під час перевезення великої партії зброї. Його звинувачують у підготовці терактів у центрі Києва, плануванні держперевороту і незаконному поводженні зі зброєю. 9 березня київський суд заарештував Рубана на 60 діб без права внесення застави. Потім його арешт неодноразово подовжували.

8 квітня, справу Савченко і Рубана апеляційний суд передав на розгляд Дарницького районного суду, проте вже 10 квітня Дарницький суд задовольнив відвід всієї колегії суддів за заявою адвоката Рубана, і справу знову передали в Київський апеляційний суд.

16 квітня Броварський міськрайонний суд ухвалив рішення звільнити з-під варти Надію Савченко та Володимира Рубана, оскільки термін запобіжного заходу закінчився, а новий не було обрано.

23 квітня починається пленарний тиждень.