Луценко вважає, що закон прописаний достатньо нечітко в цьому питанні / фото УНІАН

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про існування юридичних розбіжностей щодо визначення дати, від якої відраховується піврічний імунітет парламенту від розпуску.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Луценко сказав у коментарі журналістам у Києві.

«В юридичному співтоваристві є дві точки зору на цю проблему (розпуск Верховної Ради – УНІАН) — закон прописаний достатньо нечітко. Він говорить про дату, яка пов'язана з набуттям статусу новообраним парламентом. Дехто рахує це від дня офіційного оголошення результатів виборів, дехто рахує це від дня складання присяги новообраними депутатами. Тому є розбіжності в даті, від якої відраховується піврічний імунітет від розпуску парламенту», - сказав він.

Відео дня

Читайте такожЛуценко: «юридичні оцінки» допускають розпуск Ради як до 28 травня, так і після

«Це не моя компетенція, про це мають дебатувати або в команді адміністрації новообраного президента, або у Верховній Раді, або в судах. Я рекомендував би шанувати демократію і Конституцію. Вона передбачає розподіл гілок влади і певну спадковість», - зауважив Луценко.

За словами генпрокурора, обрання президента України тепер не означає гарантованого п’ятирічного курсу, одноосібно визначеного цією людиною.

«На відміну від обрання, наприклад, Кучми чи Януковича. Тепер саме баланс влади між президентом і парламентом визначає розвиток країни. Мені здається – це правильно, таким шляхом йдуть усі процвітаючі демократичні країни світу. І нам не варто винаходити велосипед, навіть якщо комусь на ньому зручно їздити на роботу», - додав Луценко.

Як повідомляв УНІАН, 23 квітня голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що бачив проект указу президента України про розпуск парламенту на підставі відсутності коаліції.

За оцінками експертів, у разі наявності підстав, президент може розпустити парламент не пізніше 28 травня, оскільки, відповідно до Конституції, Верховну Раду не можна розпускати за півроку до парламентських виборів.

24 квітня голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк висловив думку, що президент має повноваження розпустити Верховну Раду до 14 червня.

4 травня новообраний президент Володимир Зеленський заявив, що говорити про розпуск Верховної Ради ще зарано.

«Всі хочуть послухати, будемо ми розпускати парламент чи ні. Зарано про це говорити. Ще немає повноважень. Як тільки у мене будуть повноваження, ви отримаєте відповідь», - сказав він.