Наталя Шаптала була обрана головою КСУ / фото УНІАН

Нова голова Конституційного суду України Наталя Шаптала за результатами перевірки кампанії "ЧЕСНО. Фільтруй суд!" була визнана недоброчесною.

Про це повідомив юрист Центру демократії та верховенства права Іван Пятак, коментуючи скандальне зняття з посади голови КСУ Станіслава Шевчука, місце якого посіла Шаптала, передає «Обозреватель».

Читайте такожНова глава очолюватиме Конституційний суд лише до кінця літа

Відео дня

"Центр демократії та верховенства права є ініціатором кампанії "ЧЕСНО. Фільтруй суд!", і ми в рамках цієї кампанії аналізували всіх суддів КСУ. За нашою методологією, Наталя Шаптала була визнана недоброчесною, вона була причетна до ухвалення сумнівного рішення", — розповів Пятак.

Юрист уточнив, що це рішення — повернення у 2010-му Конституції 1996 року, що стало підставою для узурпації влади Віктором Януковичем.

"Тому очікувати від неї якогось дива не варто. Ця суддя себе вже дискредитувала. Діяльність КС під її головуванням буде сумнівною", — попередив він.

За словами Пятака, зараз в Україні є нагальна потреба повністю перезапустити Конституційний суд.

"У більшості суддів КС проблеми або з декларуванням майна, або вони також причетні до ухвалення цього сумнівного рішення у 2010 році. Зараз у Конституційному суді сидять люди, які себе дискредитували", — наголосив експерт.

Також він не виключив, що Шаптала підтримує скасування закону про люстрацію.

"Є загрози, що цей закон дійсно скасують. І якщо це зроблять, можна очікувати повернення політиків старого режиму", — констатував Пятак.

Що стосується звільнення Станіслава Шевчука, то він звернув увагу на непрозорість цієї процедури.

"Висновків комісії з етики ніде (в публічному доступі. — Ред.) немає. Не можна дізнатися, що саме кваліфікували як "істотний дисциплінарний проступок" або "нехтування своїми обов'язками", — зазначив юрист.

На думку Пятака, у Шевчука дійсно є підстави для звернення до суду або правоохоронних органів.

"Але судячи з практики, яка склалася в Україні, такі звернення спустяться на низовий рівень і залишаться без якогось результативного рішення", — спрогнозував він.