Рішення про звільнення Шевчука КСУ ухвалив на спеціальному пленарному засідання / фото УНІАН

Судді КСУ прийняли рішення про звільнення Станіслава Шевчука з посади судді на підставі пункту 3 статті 21 закону про Конституційний суд.

Про це повідомляє прес-служба Конституційного суду України у вівторок увечері, 14 травня.

Зазначається, що відбулися збори суддів Конституційного Суду, на яких вони ухвалили рішення про недовіру голові КСУ Станіславу Шевчуку та перейшли до спеціального пленарного засідання.

Відео дня

"Конституційний Суд України на спеціальному пленарному засіданні прийняв Постанову про звільнення Станіслава Шевчука з посади судді Конституційного Суду України на підставі пункту 3 статті 21 Закону України "Про Конституційний Суд України", - йдеться в повідомленні.

У постанові КСУ про звільнення Шевчука зазначається, що судді вирішили звільнити його з посади судді за вчинення "істотного дисциплінарного проступку, грубе та систематичне нехтування своїми обов'язками, що є несумісними зі статусом судді КСУ та виявило його невідповідність займаній посаді".

Цього ж дня на спеціальному пленарному засіданні Головою Конституційного Суду України обрано Наталю Шапталу, додає прес-служба.

Читайте такожЗвільнений голова КСУ Шевчук назвав дії суддів антиконституційним переворотом і захопленням держвлади

П. 3 ст. 21 Закону України "Про Конституційний суд України" передбачає звільнення судді за істотний дисциплінарний проступок, грубе або систематичне нехтування своїми обов'язками або невідповідність займаній посаді. Питання про звільнення судді з посади розглядається на спеціальному пленарному засіданні КСУ при наявності висновку постійної комісії з питань регламенту та етики Конституційного суду.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, у якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

15 березня судді Конституційного суду Микола Мельник, Сергій Сас та Ігор Сліденко заявили, що подальше перебування Шевчука на посаді голови КС призведе до повного розвалу суду та руйнації конституційного правосуддя. Судді також зазначили, що Шевчук «зосередив зусилля на використанні можливостей високої державної посади для досягнення особистих цілей та задоволення власних амбіцій».

За даними Центру протидії корупції, через ухвалення Конституційним судом рішення про скасування статті ККУ щодо незаконного збагачення Шевчуку анулювали візу до США.

17 квітня Постійна комісія з питань регламенту та етики Конституційного суду дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Шевчука з посади судді КС у зв’язку з вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим та систематичним нехтуванням своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду, та виявила його невідповідність займаній посаді.

Відповідно до п. 3 параграфу 13 та параграфу 27 Регламенту КС, голова суду, а в разі його відсутності заступник, не пізніше сьомого робочого дня з дня отримання висновку Постійної комісії з питань регламенту та етики скликає спеціальне пленарне засідання суду для розгляду питання про звільнення судді.

Сьогодні, 14 травня, судді Конституційного суду України проголосували за звільнення Шевчука з посади судді КС, який до сьогодні був головою Конституційного суду. Шевчук не брав участі у засіданні суддів Конституційного суду України, на якому було ухвалено рішення звільнити його з посади судді КС. Шевчука було обрано головою КС 21 лютого 2018 року.