Геращенко розповіла про головну тему консультацій / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Верховної Ради з проханням провести позачергове засідання парламенту з тим, щоб ухвалити зміни до виборчого законодавства.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила перший заступник голови ВР Ірина Геращенко після консультацій Зеленського з керівництвом парламенту та лідерами фракцій і депутатських груп.

Геращенко зазначила, що під час консультацій обговорювалася тема необхідності зміни виборчого законодавства.

Відео дня

Читайте такожУ Зеленського заявили про необхідність аудиту правоохоронних органів

“Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук дуже чітко заявила, що за стандартами Організації з безпеки і співробітництва в Європі, яких Україна має дотримуватися, рекомендовано країнам - членам ОБСЄ не змінювати виборче законодавство за рік до виборів. А що ж тоді говорити за кілька тижнів до виборів?”, - сказала вона.

Геращенко підкреслила, що “очевидно, що тут є великі проблеми”. Вона додала, що за результатами консультацій є ініціатива президента України Володимира Зеленського “звернутися до ВРУ щодо проведення позачергової сесії ВРУ, на якій ухвалити зміни до законодавства”.

На уточнююче запитання журналістів, про яку дату позачергових виборів до парламенту йдеться, Геращенко зазначила, що йдеться “або про 21 липня, або 28 липня”.

Як повідомляв УНІАН, 17 травня фракція «Народний фронт» заявила про вихід з коаліції.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції в парламенті.

Згідно із законодавством, після оголошення про відсутність коаліції фракції можуть протягом 30 днів домовитися про створення нової. У разі, якщо коаліція не створена, президент має право оголосити про розпуск парламенту і призначити дострокові вибори. Однак за півроку до чергових парламентських виборів, які заплановані на 27 жовтня, законодавством встановлено мораторій на достроковий розпуск Верховної Ради.

20 травня президент Володимир Зеленський анонсував розпуск Верховної Ради восьмого скликання і проведення дострокових парламентських виборів.