Ілюстрація REUTERS

Лідери держав та урядів країн-членів Європейського Союзу висловлять стурбованість через спрощення Росією процедури щодо видачі російських паспортів українцям на окупованому Донбасі.

Читайте такожКоло підозрюваних у знищенні MH17 буде розширено — заступник голови ГПУ

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської Ради з приводу проведення 20-21 червня саміту ЄС у Брюсселі.

Відео дня

Зокрема, Європейська Рада обговорить останній розвиток подій та ситуацію на сході України та в Азовському морі. Зустріч лідерів ЄС також ознаменується п'ятою річницею з часу збиття літака малазійських авіаліній рейсу MH17, в результаті чого загинуло 298 осіб.

"Слід очікувати, що лідери закличуть Росію звільнити захоплених українських моряків та забезпечити вільне проходження через Керченську протоку. Також очікується, що вони висловлять найбільш серйозну стурбованість видачею Росією паспортів в Донецькій і Луганській областях України, що суперечить духу і меті Мінських угод", - наголошується у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей. Згодом Путін заявив, що у Москві думають над наданням російського громадянства в спрощеному порядку не тільки жителям ОРДЛО, а й усім українцям. Українські дипломати працюють з міжнародними партнерами над запровадженням жорстких санкцій проти РФ через рішення про видачу російських паспортів жителям окупованої частини Донбасу.