Віктор Медведчук / REUTERS

Віктор Медведчук заявив, що сьогодні в Мінську провів прямі переговори з ватажками бойовиків із метою звільнення чотирьох українських військовополонених.

Про це Медведчук сказав на спільному брифінгу з контрольованими Росією ватажками бойовиків «ДНР» Денисом Пушиліним і «ЛНР» Леонідом Пасічником, який транслювався на телеканалі "112 Україна".

Читайте такожЗеленський збирає брифінг на Банковій

Відео дня

"Ми хочемо вас проінформувати з питання прямих переговорів, які мали місце сьогодні в Мінську з представниками і керівниками Донецька і Луганська", - сказав Медведчук.

Він повідомив, що ще 7 червня на зустрічі з Пушиліним у Санкт-Петербурзі порушив питання про звільнення окремих громадян України, які утримуються в Донецьку і Луганську.

Також Медведчук звинуватив попередню владу в зриві обміну за формулою "всіх установлених на всіх установлених" осіб, який мав відбутися в січні-лютому 2018 року.

При цьому Медведчук вважає, що така формула все ще "є прийнятною і може бути реалізована".

Крім того, Медведчук зазначив, що на цій зустрічі з ватажками бойовиків обговорювалося виконання Мінських угод.

При цьому Медведчук повторив традиційні заяви Кремля щодо врегулювання ситуації на Донбасі, які суперечать офіційній позиції влади України.

"Ми детально зупинилися на питанні, пов'язаному з тим, що основою і фундаментом Мінських угод є ті закони, які має ухвалити Верховна Рада України. Це питання, пов'язані з ухваленням закону про вибори, ухваленням закону про амністію, ухваленням закону і набуттям ним чинності про особливий статус, а також фіксування в Конституції України особливого статусу цих територій", - заявив Медведчук.

Як повідомляв УНІАН, раніше сьогодні, 27 червня, російські ЗМІ написали, що завтра в Мінську бойовики передадуть Медведчуку чотирьох полонених українців.

Соратник Медведчука Вадим Рабинович назвав їхні імена.

За словами Рабиновича, бойовики мають намір звільнити Едуарда Міхєєва, якого бойовики "ЛНР" затримали в 2017 році і незаконно засудили до 12 років позбавлення волі, а також трьох військовослужбовців ЗСУ: Якова Веремейчика, взятого бойовиками "ЛНР" в полон 25 травня 2018 року, Дмитра Великого, взятого в полон 11 вересня 2016 року і засудженого до 15 років позбавлення волі, Максима Горяїнова, взятого бойовиками "ДНР" у полон 22 травня 2019 року і незаконно засудженого до 15 років позбавлення волі.