Володимир Зеленський і Майя Санду обговорили екстрадицію судді-хабарника Чауса / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський під час переговорів з прем’єр-міністром Республіки Молдова Майєю Санду порушив питання екстрадиції екс-судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса, підозрюваного отримання 150 тисяч доларів хабаря.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Зеленський повідомив під час спільної з Санду прес-конференції в Києві.

«Я підняв питання щодо екстрадиції в Україну горезвісного екс-судді Миколи Чауса. Наші партнери пообіцяли сприяти цьому процесу», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожУряд Молдови хоче запросити експертів з України, щоб створити Антикорупційне бюро

Як повідомляв УНІАН, 9 серпня 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса під час отримання хабаря у сумі 150 тис. дол. (понад 3,7 млн грн) за ухвалення вироку в інтересах підсудних. Він тримав гроші у скляній банці.

6 вересня 2016 року Верховна Рада дала згоду на затримання судді та притягнення його до кримінальної відповідальності. Однак Чаус, скориставшись суддівським правовим імунітетом, залишив територію України. Його було оголошено у розшук. Пізніше Чауса було затримано за екстрадиційним запитом України у Молдові.

6 жовтня 2016 року Комісія з проблем громадян і надання політичного притулку при президенті Молдови відхилила запит Чауса про надання йому політичного притулку.

28 листопада 2017 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення Чауса з посади судді Дніпровського райсуду Києва.