Ілюстрація / REUTERS

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про скасування рішення ВР від 11 липня про ухвалення Виборчого кодексу України (№3112-1-П).

Текст проекту постанови розміщено на сайті парламенту.

Його авторами є народні депутати від групи "Відродження" Валерій Писаренко та Дмитро Святаш.

Відео дня

У пояснювальній записці до проекту постанови автори, зокрема зазначають, що під час ухвалення парламентом Виборчого кодексу "було допущено порушення ряду вимог Конституції України та регламенту Верховної Ради України щодо процедури прийняття парламентом законів".

Як відомо, у разі реєстрації проекту постанови про скасування рішення щодо ухвалення закону він не може бути підписаний головою парламенту, доки такий проект постанови не буде відхилено.

Читайте такожУ Зеленського заявили про порушення регламенту при ухваленні Виборчого кодексу (відео)

Як повідомляв УНІАН, 11 липня Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс (№ 3112-1).

При цьому спочатку ВР голосувала 17 разів за повернення до підтримки поправок, оскільки не набиралися необхідні 226 голосів депутатів. Голова ВР Андрій Парубій виходив із президії до сесійної зали та підходив до кожної фракції та групи з проханням підтримати кодекс.

Спочатку він заявляв, що буде три голосування – за повернення до поправок, за підтримання поправок і власне за Виборчий кодекс, але в результаті відбулося лише два голосування: перше - за повернення до поправок, яке з 17-го разу підтримали 227 народних депутатів.

Потім Парубій поставив на голосування проект Виборчого кодексу, заявивши, що він голосуватиметься разом з усіма поправками, оприлюдненими робочої групою, та з усіма доповненнями, оголошеними з трибуни парламенту. Після цього набралося 230 голосів народних депутатів для підтримки кодексу.

У кодексі поєднано 5 діючих на сьогодні законів - про вибори народних депутатів, про президентські вибори, про місцеві вибори, про Центральну виборчу комісію і про Єдиний державний реєстр виборців.

Виборчий кодекс застосовуватиметься вже на наступних парламентських виборах, а на дострокових парламентських виборах, які відбудуться 21 липня, народні депутати обиратимуться за старою системою.

Кодексом передбачена пропорційна виборча система для виборів народних депутатів з одним загальнодержавним виборчим списком, який формують політичні партії. Цей список розподіляється по регіональних списках, тому кандидати із загального списку вносяться у певний регіональний список.

Відповідно до кодексу, в розподілі депутатських мандатів беруть участь ті партії, які подолали 5-відсотковий бар’єр.

Згідно з кодексом, балотуватися може кандидат, якому виповнився 21 рік і який 5 років проживав на території України - строк його неперервного перебування за межами України протягом останніх п’яти років перед днем голосування на виборах не повинен перевищувати 183 дні.

Передбачено створення загальнодержавного округу - це вся Україна, яка складається з 27 виборчих регіонів, що здебільшого співпадають з межами існуючих на сьогодні областей, але Київ і Дніпропетровська область поділено на два виборчі регіони у зв’язку з великою кількістю виборців. Виборчий регіон Автономної Республіки Крим об’єднано з Херсонською областю і створено один виборчий регіон.

Відповідно до кодексу, пріоритети при утворенні виборчих комісій надається тим партіям, які мають фракції у поточному скликанні Верховної Ради, а всі інші партії - суб’єкти виборчого процесу, які зареєстрували кандидатів, подають своїх представників, і вони визначаються шляхом жеребкування. При цьому закордонні дільниці також формують партії, але на тих дільницях, де партії запропонували недостатню кількість представників, долучається Міністерство закордонних справ до формування цих дільниць.