Журналісти-розслідувачі зацікавились статками Вадима Мосійчука / фото УНІАН

За час перебування Вадима Мосійчука на посаді голову Держрезерву його дружина відкрила міні-готель з котеджами, а його матері подарували квартиру в елітній новобудові на Печерську вартістю в декілька мільйонів гривень.

Читайте такожPolitico: Нова влада України повинна очистити СБУ від корупції

Про це йдеться у розслідуванні Олександра Курбатова для програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” (Bihus.Info). Зазначається, що Рахункова палата звинуватила Мосійчука у неефективному використанні 1,7 млрд грн. і нанесенні збитків у розмірі 318 млн грн.

Як йдеться в розслідуванні, у 2019 році матір Мосійчука стала власницею квартири на 183 квадрати у новобудові на Печерську, по вул. Діловій. Аналогічні квартири продаються за ціною від 7 до 9 мільйонів гривень. Як свідчить витяг з реєстру нерухомості, цю квартиру мати Мосійчука отримала у подарунок.

Попередня власниця квартири, мешканка Житомирської області, коментувати щедрий подарунок сторонній людині відмовилась.

Сам Голова Держрезерву каже, що для нього інформація про появу в матері подарунка у вигляді елітної квартири в Києві – це новина. Він навіть попросив адресу і номер квартири, але за кілька тижнів не надав жодних додаткових пояснень про походження коштовного подарунку.

Як стверджується, це не єдина квартира найближчих родичів, про яку Вадим Мосійчук нічого не знає. У 2016-му в його тещі з’явилася двокімнатна квартира поряд із Адміністрацією Президента України. Подібні квартири у цьому будинку продають від 4 мільйонів гривень.

Посадовець заявив журналістам, що заробив мільйони ще до держслужби: «В 29 років я вже був гривневим мільйонером.  В 35 років я вже заробив перший мільйон доларів. Ви ж про це не знаєте».

В матеріалі йдеться, що у деклараціях Мосійчука немає жодних згадок про такі статки, зароблені до його призначення на впливову посаду голови Держрезерву. 

За підсумками 2015-го, року призначення Мосійчука на посаду, чиновник з дружиною задекларували загалом 250 тисяч доларів заощаджень.

У 2017 році дружина чиновника придбала новий Мерседес GLE за два мільйони гривень і понад гектар землі під Києвом, начебто, за 300 тисяч гривень. Невдовзі на цій землі почали зводити котеджі і будувати сонячні електростанції.

На початку 2019-го там відкрився міні-готель зеленого туризму. Голова держрезерву визнає, що цим бізнесом займається його дружина, але переконує, що жодного готелю немає – здається лише один котедж, а інший будинок – це сауна.

На офіційній сторінці готелю зазначено інше. Котеджі згадуються у множині. Адміністрація розповіла журналістам: там вже працюють два котеджі по 92 квадрати. Ще два котеджі і басейн - мають відкритися найближчим часом.

За підсумками 2018-го Мосійчук задекларував лише один котедж дружини, і про той згадав не з першого разу - вже у виправленій декларації. Про кредити на цей бізнес в деклараціях посадовця взагалі не йдеться.

Нагадується,  що Мосійчук призначений на посаду голови Держрезерву влітку 2015-го за ініціативи тодішнього міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавічуса з метою прибрати корупцію з відомства.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2018 року Київська прокуратура провела обшуки в квартирі голови Державного агентства резерву України Мосійчука і оголосила йому підозру у зв'язку з розслідуванням переміщення зерна Держрезерву з Харківської до Черкаської області. За оцінками прокуратури, збитки від такого наказу чиновника перевищили 6 млн грн. У жовтні 2016 року співробітники Служби безпеки та Генеральної прокуратури провели обшуки в Державному агентстві резерву України в рамках розслідування кримінального провадження за фактом завдання державі 257 млн грн збитків при закупівлі дизельного пального.

27 червня Кабінет міністрів України усунув голову Державного агентства резерву України Вадима Мосійчука від виконання обов'язків на час здійснення дисциплінарного провадження.

У прес-службі Держрезерву з посиланням на Мосійчука відзначили, що це вже третя за майже чотири роки перебування на посаді спроба усунути його від виконання обов'язків. Мосійчук заявив про намір оскаржити рішення уряду в судовому порядку.

Довідка УНІАН. Державне агентство резерву України (Держрезерв) - центральний орган виконавчої влади, діяльність якого координується Кабінетом міністрів. Система державного резерву України - це група підприємств і організацій, завданням яких є організація зберігання продовольчих, енергетичних, промислових та інших товарів на випадок надзвичайних ситуацій державного масштабу.