Ілюстрація / REUTERS

В той час, як східні країни Євросоюзу переходять на підконтрольну державі економічну модель, Україна переходить на план, який допоміг відбудувати посткомуністичну частину континенту ще в 1990-х роках. З допомогою МВФ президент Володимир Зеленський хоче продати державні компанії, скоротити дефіцит бюджету й ослабити правила володіння землею.

Про це пише Bloomberg, додаючи, що всі ці ідеї роками були на поверхні. Але на відміну від попередніх адміністрацій, ця може проявити більший апетит до їхнього втілення. За словами 35-річного голови економічної команди Зеленського Олексія Гончарука, Україна націлена укласти нову угоду з МВФ у вересні, яка замінить поточну. Адже її дія спливає в кінці року.

«МВФ — наш стратегічний партнер. Ми точно націлені отримати нову програму», - сказав він під час інтерв’ю минулого тижня.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Україна отримала надзвичайний шанс все змінити

Видання нагадує, що Зеленський, будучи телевізійним актором і бізнесменом без політичного досвіду, був обраний президентом цього року через втрату терпіння виборців до старих політиків, які не змогли приборкати катастрофічну корупцію. Окрім економічних викликів, Україні й 42 мільйонам її жителів доводиться мати справу з війною проти сил Росії.  Здобувши на виборах першу в історії України однопартійну більшість, партія Зеленського самостійно сформує уряд у серпні. Про це сказав Гончарук, який, згідно з повідомленнями українських ЗМІ, може стати новим прем’єр-міністром.

Контроль над Верховною Радою дозволить вести ринкову економічну політику, яку Польща й Угорщина запровадили ще два десятиліття тому. Хоча зараз ці країни намагаються посилити втручання держави. За словами Гончарука, Україна хоче відкрити нову програму МВФ на 3-4 роки. Однак, про потенційні розміри допомоги він не сказав нічого. Втім, він додав, що дефіцит бюджету доведеться ще більше скоротити, якщо уряд хоче досягти економічного зростання на 5%. Міністр фінансів Оксана Маркарова може зберегти свою посаду.

Читайте також"Слуга народу" пояснив, що чекає на українців з ринком землі, пенсійною, медичною та освітньою реформами

Земельна реформа досі непопулярна серед значної частини населення. Її затягували впродовж багатьох років, що шкодило конкуренції. Однак, тепер її обіцяють ухвалити до кінця року.

«У командні існує розуміння, що якщо це не зробити цього року, далі буде досить складно», - сказав Гончарук.

Під час обговорень зі Світовим банком буде визначено, чи дозволяти іноземцям купувати українську землю, чи можливо обсяги таких операцій будуть обмежені. Найбільш ліберальна версія реформи може пришвидшити ВВП на більш ніж 3% на рік, а найбільш консервативний – на 0,5%.

«Ми шукаємо найменш болючу, але найбільш ефективну версію», - сказав Гончарук.

Уряд також розблокує продаж державних активів, блокування яких сприяло зловживанням і монополіям. Міноритарні частки «Укрзалізниці» і «Укрпошти» можуть бути виставлені на продаж. За словами Гончарука, першими «повинні бути продані банки».

«Я хочу, щоб 10 великих системних банків зайшли в Україну», - прояснив Гончарук.

Видання нагадує, що президент США Дональд Трамп і турецький лідер Раджеп Таїп Ердоган тиснуть на свої центральні банки. В цей час Зеленський схиляється до поваги незалежності монетарної політики й підтримує голову Нацбанку Якова Смолія.