Ілюстрація / REUTERS

На тлі підготовки до позачергових парламентських виборів Україна веде «дуже активну дискусію» з МВФ про нову програму допомоги. Про це сказала міністр фінансів Оксана Маркарова. Торік фонд погодився виділити 3,9 мільярда доларів, які Київ мав отримати впродовж 2019-го року. Однак, перерахунок коштів був заморожений до появи нового уряду.

Коли це станеться, нова програма стане можливою, — пише Bloomberg. Маркарова вважає, що вона буде тривати три роки. При цьому український міністр не уточнила, про які суми йдеться.

Читайте такожУ Нацбанку назвали єдине принципове питання у переговорах з МВФ

Відео дня

«Програма, яка у нас є зараз, була нами розроблена як перехідна для проведення України через дві виборчі кампанії», - сказала Маркарова під час інтерв’ю в Північній Македонії.

«З цієї точки зору, ця програма зробила те, що повинна була», - пояснила вона.

Допомога МВФ, яка також супроводжувалася позиками від Світового банку і двосторонньою допомогою від США і Євросоюзу, часто перераховувалася із затримками. Тому що попередні уряди України не виконували вимоги щодо проведення реформ, зокрема у сфері боротьби з корупцією. Новий президент Володимир Зеленський сказав, що він хоче створити реформаторський уряд. Його партія зараз лідирує в опитуваннях перед достроковими виборами, які пройдуть 21 липня.

Читайте такожBloomberg: В України є серйозні причини не зменшувати ціну кредитів

За словами Маркарової, оскільки інвестори зацікавлені в українських внутрішніх бондах, уряд, швидше за все, не буде продавати нові боргові зобов’язання на міжнародних ринках у 2019-му. Цього місяця Київ вже продав цінних паперів на 1,1 мільярда доларів.

«Ми вже бачимо, що перевиконуємо бюджетні прогнози у залученні фінансування з місцевих позик», - сказала міністр.