ЄС не визнає видані жителям Донбасу російські паспорти / фото УНІАН

В Європейському Союзі розробляють для усіх країн-членів спільні керівні принципи щодо невизнання російських паспортів, виданих громадянам України з Донбасу.

Читайте такожПольща застерегла країни ЄС від зближення з Росією

Про це йдеться у переданій УНІАН Представництвом ЄС в Україні заяві Євросоюзу щодо розроблення єдиного механізму виявлення та можливого невизнання російських паспортів.

Відео дня

Зокрема, європейські дипломати нагадали, що 24 квітня президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ про спрощення процедури набуття російського громадянства, і у підсумку, видачу російських паспортів жителям окремих районів Донецької і Луганської областей, що не контролюються урядом України.

"У висновках Європейської Ради від 20 червня 2019 року висловлена найбільш серйозна стурбованість щодо ухвалення указу, який розглядається таким, що суперечить духу і меті Мінських угод. Європейська Рада також підсумувала, що вона готова розглянути подальші опції, в тому числі не визнавати ці російські паспорти", - наголошується у заяві.

"У цьому зв'язку служби Європейської комісії разом з Європейською службою зовнішніх зв'язків, і у тісній координації з Представництвами ЄС у Москві та Києві, працюють над спільними керівними принципами для країн-членів і їхніх консульств з метою виявлення та імовірного невизнання цих паспортів (що є компетенцією країн-членів), а також щодо того, що робити із заявами на отримання візи, поданих в Російській Федерації та в Україні жителями Донбасу, які отримали паспорти внаслідок цього указу", - наголошують в ЄС.

Водночас у Євросоюзі зазначили, що підписання президентом РФ Володимиром Путіним виконавчого указу від 17 липня щодо внесення змін в указ від 1 травня, відповідно до яких спрощена процедура видачі російських паспортів поширюється на усіх українців, які у квітні 2014 року жили у будь-якій частині Донецької і Луганської областей, а тепер перебувають в РФ, є «ще однією спробою Росії дестабілізувати Україну».

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

27 квітня він заявив, що Росія може спростити процедуру набуття громадянства для всіх українців, а не тільки для тих, хто проживає на окупованих територіях Донбасу.

29 і 30 квітня в Ростовській області відкрилися два центри видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської і Донецької областей.

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що указ про спрощену видачу російських паспортів жителям Донецької і Луганської областей загрожує Мінському процесу і ставить під загрозу заходи, спрямовані на забезпечення миру громадянам України.

5 серпня Міністерство закордонних справ Естонії заявило про рішення не визнавати паспорти РФ, видані громадянам України на окупованому Донбасі.