Артем Дмитрук

Народний депутат від партії Слуга народу Артем Дмитрук сьогодні виступив з пропозицією про необхідність змінити Конституцію України і дати право народу формувати місцеву владу.

Бюджетна децентралізація дозволить регіонам самим формувати свою фінансову систему. Депутат в будівлі Верховної Ради заявив про необхідність обрати керівників органів обласної виконавчої влади на прямих виборах як президента, ліквідацію обласних державних адміністрацій і створення виконавчих комітетів обласних рад, пишуть Відомості-Україна.

«На мою думку, ми повинні вибирати губернатора, як голову обласної адміністрації та голову районної адміністрації. Напевно, якщо не вигадувати велосипед, це пряме голосування, так само, як і президент. На мою думку, це має бути людина, яка, по-перше, знає всю проблематику свого регіону, його знають, її вибирають люди, щоб у нього була відповідальність перед людьми. Щоб він був у цьому регіоні. Я думаю, що губернатора потрібно вибирати. І щоб він не залежав від якихось політичних рішень Києва, і люди на місцях не повинні залежати від політичної кон'юнктури», - заявив Дмитрук.

Необхідно змінити порядок розгляду державного бюджету, згідно якого спочатку приймаються бюджети областей, тільки після цього ВРУ приймає бюджет країни виходячи із коштів, виділених для країни областями, вважає депутат.

«Бюджетна децентралізація для регіонів дасть можливість для регіонів мати більш солідний бюджет і регіони зможуть самі регулювати свої кошти. Також вони будуть отримувати певні кошти і від центрального бюджету. Таким чином, у них буде велика можливість на реалізацію своїх проблем: на поліпшення, ремонт шкіл, доріг, інших об'єктів, які в них знаходяться. При цьому, не залежати від обласних і районних адміністрацій, як це було раніше - і сільська рада міг дізнатися в певний момент, що обладміністрація у них відібрала або розподілила частину землі. Самі будуть формувати бюджет».

Всі ці зміни в конституцію України дозволять виконати програму президента і закінчити децентралізацію. Володимир Зеленський заявив, що необхідно дати право громадам самим формувати місцеву владу, вважає нардеп.