У ЦВК відреагували на подання Зеленського про розпуск комісії / фото УНІАН

Центральна виборча комісія відкидає всі звинувачення президента, які нівелюють легітимність виборів, і сприймає свій можливий розпуск як політично вмотивоване рішення.

Про це йдеться в офіційній заяві, що оприлюднено на сайті ЦВК.

"11 вересня 2019 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, на якому було рекомендовано Верховній Раді розглянути подання президента України про дострокове припинення повноважень складу Центральної виборчої комісії. Центральна виборча комісія, ознайомившись з вищезгаданим поданням, вважає за необхідне висловити позицію, відповідно до викладених у ньому зауважень", - повідомили в комісії.

Відео дня

Зокрема, щодо питання одномандатного виборчого округу №198 у ЦВК зазначили, що в останньому рішенні суду від 9 вересня вказано, що з боку ЦВК не було жодних невиправданих зволікань щодо встановлення результатів виборів у даному окрузі.

ЦВК відкидає "всі звинувачення, які нівелюють факт проведення демократичних виборів", та називає відповідне рішення президента політично вмотивованим.

Читайте такожОПОРА вважає подання президента щодо ЦВК вмотивованим, але необґрунтованим

Також у ЦВК додали, що комісія здійснила всі підготовчі дії щодо встановлення результатів волевиявлення в одномандатному виборчому окрузі №198.

"Однак, у зв’язку з початком процедури припинення повноважень складу Центральної виборчої комісії та з метою уникнення ситуації, яка поставить під загрозу встановлення легітимних та законних результатів виборів, станом на 11 вересня ЦВК вимушена відтермінувати початок повторного підрахунку голосів на виконання рішення суду по справі №9901/486/19", - підкреслили в комісії.

З питань, які стосуються відмови реєстрації кандидатів, ЦВК зазначає, що не має визначених законом повноважень перевіряти відомості, які надають кандидати стосовно їх місця роботи, адреси, освіти та інших персональних даних. "Судова практика з цих питань є різною і жодне з судових рішень не містить посилання на упередженість Комісії", - йдеться в повідомленні.

З питань, які стосуються зазначення кандидатами недостовірної інформації про приналежність до певної політичної партії, у комісії зазначають, що Центральна виборча комісія неодноразово наголошувала на такій практиці і одночасно на тому, що у Комісії немає юридично встановлених важелів для її недопущення. "Попри це, вона, в межах своїх повноважень, реагувала на усі подібні факти і щоразу надсилала відповідну інформацію до органів Національної поліції і просила кандидатів та відповідних суб’єктів виборчого процесу звертатися до суду", - йдеться в повідомленні.

Щодо одномандатного виборчого округу №169 у ЦВК зазначили, що судом встановлено, що ЦВК не мала на меті створити кандидату будь-які перешкоди в реалізації пасивного виборчого права. "Водночас повідомляємо, що рішення про скасування реєстрації кандидата в ОВО №169 не є безпрецедентним, так як протягом виборчого процесу було скасовано реєстрацію 154 кандидатів у депутати", - йдеться в заяві.