Ілюстрація REUTERS

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту розглянути подання президента Володимира Зеленського щодо припинення повноважень усіх членів Центральної виборчої комісії.

Читайте такожРозпуск ЦВК: Раді радять спочатку провести консультації

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 16 членів комітету - депутати із фракції “Слуга народу”. Водночас двоє членів комітету були проти, семеро утрималися.

Відео дня

Представник президента у ВР, перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук заявив, що подання президента є обґрунтованим.

Відповідаючи на звинувачення народного депутата Ігоря Гузя, що це подання має “суто політичний підтекст” і відповідає бажанню “взяти контроль над черговим органом влади” політичними прихильниками “Слуги народу”, Стефанчук наголосив, що не йдеться про узурпацію влади.

За його словами, відповідно до законодавства, для ухвалення рішення про припинення повноважень усього складу ЦВК необхідно 300 голосів народних депутатів, тому саме парламент має визначатися з цього питання.

На засіданні комітету виступила голова ЦВК Тетяна Сліпачук, яка заявила, що комісія була незалежною і “рівновіддаленою від усіх політичних сил”.

Вона наголосила, що міжнародне співтовариство високо оцінило проведення виборів в Україні й звертало увагу лише на те, що є проблеми у виборчому законодавстві та у повному безладі в судовій сфері.

За словами Сліпачук, за одним і тим же питанням, зокрема щодо виборів у 198-му окрузі було близько 20 судових рішень різних судів, які протирічили одне одному.

Вона зауважила, що розуміє, що можуть бути “певні політичні рішення” парламенту, і такі рішення можуть ставити під питання легітимність виборчих процесів в Україні.

Сліпачук заявила: “Це не відповідає дійсності, що ми є політично заангажовані”. За її словами, члени Центрвиборчкому мають вищу освіту і є спеціалістами, рівновіддаленими від усіх політичних сил, які брали участь у виборчій кампанії.

Як повідомляв УНІАН, 10 вересня до Верховної Ради надійшло подання президента Володимира Зеленського щодо зміни складу Центральної виборчої комісії.

Народний депутат від фракції «Слуга народу» Аліна Загоруйко не виключає, що вже завтра Верховна Рада розгляне внесене главою держави подання щодо ЦВК.