Ілюстрація / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що з обережністю ставиться до ідеї розгортання на Донбасі миротворчої місії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Зеленський повідомив під час 16-ї Щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у Києві.

Читайте такожЗеленський: зараз ми готуємо інші списки та чекаємо на наступний обмін ув'язненими

Відео дня

«Я дуже обережно ставлюся до цієї теми - миротворців на Донбасі. Я знаю, що у минулій владі обговорювались питання, як запровадити миротворчу місію. Чому я обережний? Я не хочу, щоб у нас із Донбасом був сценарій абхазький чи було Придністров’я, коли миротворці стануть на контактній лінії розмежування і вже нікуди не підуть, тому що їх просто не можуть пустити. Тому я дуже обережно ставлюся до цієї теми», - сказав він.

За словами президента, ні він особисто, ні українська делегація на переговорах у Мінську не порушує тему введення на Донбас миротворчої місії.

«Я не піднімаю тему миротворців. Ми не підіймаємо. Тут є Леонід Данилович Кучма – вони паралельно у Мінському процесі не підіймають цю тему», - сказав він.

Водночас Зеленський підкреслив, що погодиться на розгортання миротворчої місії на ділянці кордону між Україною та РФ.

«Я із задоволенням (погоджуся – УІНАН), якщо миротворці будуть на кордоні України й Росії. Будь-ласка, туди ми їх запрошуємо. І хотіли б саме там допомоги. Там миротворчу місію ми бачимо», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, ідею розгортання миротворчої місії на Донбасі висловив у 2017 році на той час президент України Петро Порошенко.

У вересні 2017 року під час виступу на дебатах 72-ї сесії Генасамблеї ООН Порошенко заявив, що миротворча місія ООН має бути розгорнута на всій території окупованого Донбасу, включаючи кордон. Миротворча місія ООН має сприяти роззброєнню бойовиків та підготовці до проведення виборів на Донбасі.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Україна, США та ФРН розробили проект резолюції ООН стосовно миротворчої місії на Донбасі.

Росія категорично виступає проти введення миротворців на Донбас.