фото nabu.gov.ua

У вівторок, 2 жовтня, детективи НАБУ повідомили про підозру колишньому народному депутату Верховної Ради восьмого скликання.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Екс-депутату, ім'я якого не називається, вручено підозру за ч.5 ст. 27, ч.5 ст. 191, ч.2 ст. 15 - ч.5 ст. 191 КК України.

Відео дня

Читайте такожПрокуратура оголосила підозру адвокату, який привласнив держприміщення на Банковій

"Досудовим розслідуванням зібрано докази, які дають достатні підстави вважати, що колишній народний депутат сприяв протиправному заволодінню у 2015 році коштами державного підприємства "Укрзалізничпостач" на суму понад 20 млн грн, а також вчиненню у 2016 році замаху на незаконне заволодіння 43 млн гривень", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, САП підготувала підозри фінансовому раднику екс-депутата та колишньому позаштатному раднику голови Адміністрації президента.

"Враховуючи відомості про їх відсутність наразі на території України, вжито заходів до вручення повідомлень про підозру у визначений законом спосіб", - зазначили у САП.

У прес-службі НАБУ зазначили, що йдеться про двох директорів та бухгалтера комерційних компаній. Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 388 Кримінального кодексу України ("Незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації").

Як інформують у НАБУ, влітку 2016 року було викрито схему, за якою державне підприємство "Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України" (наразі - філія "Центр управління промисловістю" ПАТ "Укрзалізниця") упродовж 2014-2016 рр. закуповувало шпали та бруси за цінами на 80% вищими за середньоринкові. Закупівлі здійснювали через низку комерційних компаній, підконтрольних особі, яка у подальшому виконувала обов’язки директора філії, в результаті чого "Укрзалізниця" незаконно переплатила понад 13 млн грн.

Один із керівників цих компаній визнав свою провину - у березні 2017 р. з ним укладено угоду про визнання винуватості. Обвинувальний вирок, винесений судом на підставі цієї угоди, набув законної сили у травні 2017 р. і передбачав конфіскацію в дохід держави згаданих 20 млн грн.

Екс-посадовцю філії Укрзалізниці повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України, у серпні 2017 р. обвинувальний акт стосовно нього скерували до Солом’янського районного суду м. Києва.

Слідство ініціювало накладення арешту на кошти компаній, задіяних у корупційній схемі. Йшлося про понад 20 млн грн, які мали забезпечити відшкодування збитків. Однак, попри ці рішення слідчих суддів, всупереч вимогам законодавства України представники компаній відчужили арештовані кошти на користь третіх осіб, чим зумовили недоотримання у подальшому державним бюджетом України належних йому платежів на суму понад 20 млн грн.

Про факт незаконного відчуження 20 млн грн детективи НАБУ та прокурори САП дізналися лише після отримання повідомлення від Державної виконавчої служби про неможливість виконання вироку суду в частині конфіскації на користь державного бюджету України коштів через їхню відсутність на рахунках підприємств.