Володимир Зеленський / REUTERS

Президент Володимир Зеленський упевнений, що Україна сама не зможе повернути Крим до свого складу.

Про це він розповів у коментарі Радіо Свобода «Крим.Реалії ТБ» під час візиту виставки «Зброя та безпека» у Києві.

За його словами, анексований Крим може повернутися до складу України тільки з допомогою міжнародних партнерів та потужній армії. Водночас глава держави уточнив, що «формули Штайнмаєра» для анексованого півострова немає.

Відео дня

Читайте такожЗа добу на Донбасі окупанти 17 разів порушили режим припинення вогню – ООС

«Зараз немає цієї формули. Це дуже складна історія. Ви знаєте, що тут Україна, на жаль, сама не впорається. Потрібні умови наших міжнародних партнерів, повинна у нас бути ще потужніша армія. Ми поважаємо наших військових… але, чесно кажучи, треба бути дуже потужними, щоб не тільки в нас дипломатія працювала, щоби армія у нас була дійсно високого рівня», – сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що українська сторона на переговорах ТКГ в Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що узгоджує так звану «формулу Штайнмаєра».

Узгодження тексту «формули Штайнмаєра» викликало суспільний резонанс, того ж дня увечері відбувся пікет біля Офісу президента.

3 жовтня у відеозверненні Зеленський заявив, що «формула» має бути імплементована у новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької й Луганської областей, який Верховна Рада розроблятиме у тісній співпраці та за публічного обговорення із суспільством, і в ньому не буде пересічена жодна «червона лінія».

Президент пояснив, що «формула Штайнмаєра» дає відповідь на питання, коли має набути чинності закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», і зазначив, що вона не передбачає визнання Україною анексії Криму та проведення місцевих виборів на Донбасі «під дулами кулеметів».

Також Зеленський запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська, і заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у «нормандському форматі».

6 жовтня в Києві та багатьох інших містах України відбулися акції, учасники яких виступали проти реалізації «формули Штайнмаєра».