Щоб відповісти на подібне запитання, за словами Зеленського, потрібні докази/ фото: president.gov.ua

Розслідування щодо можливого втручання українців у хід президентської виборчої кампанії в США 2016 року мають провести українські правоохоронні органи.

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час прес-марафону, відповідаючи на запитання, чи втручалися українці у вибори в США 2016 року.

Читайте також"Просто хтось так думає": Зеленський не вважає акції "Ні капітуляції" проплаченими

Відео дня

«Я не можу відповісти "так" чи "ні". Я не знаю, чи українці втручалися у вибори. Щоб відповісти "так" чи "ні", мені потрібні докази втручання. Я думаю, що українці повинні це розслідувати самі, тому що це наша справа. Щоб ми ніколи у майбутньому не втручалися у вибори в будь-якій країні», - сказав він.

Президент також зазначив, що США не надали жодних доказів чи деталей втручання України у свої вибори.

"Ми готові розслідувати втручання у вибори в США з української сторони, якщо воно було, тому що про це дійсно багато різних матеріалів є, але вони повинні бути підтверджені. Якщо колишня влада втручалась у вибори - дайте деталі, з задоволенням будемо розслідувати... США не надали жодних деталей", - наголосив Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, колишній генпрокурор Юрій Луценко в інтерв'ю виданню The Hill заявляв, що НАБУ і безпосередньо директор бюро Артем Ситник нібито впливали на хід президентських виборів у США в 2016 році.

Він заявив, що ГПУ почала розслідування щодо начебто «злиття» фінансових звітів, які стосуються діяльності глави виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта під час президентської кампанії 2016 року з метою нібито вплинути на вибори на користь іншого кандидата у президенти - Гіларі Клінтон.

У НАБУ спростували ці закиди й наголосили, що жодних доказів протиправної діяльності Манафорта детективи НАБУ не збирали та не передавали, оскільки це поза компетенцією бюро. Також Ситник заявляв, що НАБУ навіть теоретично не могло втрутитися у президентські вибори у США в 2016 році.

28 березня голова ДБР Роман Труба повідомив, що бюро розпочало слідчі дії у провадженні щодо можливого впливу Ситника на президентські вибори в США.

У вересні особистий адвокат президента США Рудольф Джуліані заявив, що має докази впливу України на вибори в США у 2016 році.