Питання води не обговорювалося, каже президент / фото Радіо Свобода

Україна не відновлюватиме поставки води в тимчасово окупований Крим.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив на прес-марафоні, відповідаючи на запитання журналістки.

Він зауважив, що президент Росії Володимир Путін чи органи влади РФ не зверталися з проханням щодо забезпечення півострова водою через Північно-Кримський канал.

Відео дня

Читайте такожУкраїна перекрила не русло Дніпра, а технологічну споруду на материку, на що мала право - постпред президента в Криму

"Ні. Переговори хтось має починати. Тему та сторона не піднімала. Ми в цьому питанні захищаємо Україну. Що ми готові - ми робимо: на Херсонщині нормальний комфортний КПВВ. Будемо розвивати інфраструктуру на Херсонщині, особливо біля тимчасового кордону з Кримом. Питання води не обговорювалося", - сказав він.

На уточнювальне питання журналістки, чи «піде вода Північно-Кримським каналом в Крим?», Зеленський відповів: "Ні".

Довідка УНІАН. Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, який з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. При цьому екологи звертають увагу, що регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Окупаційна влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.