Емманюель Макрон / REUTERS

Президент Еммануель Макрон підтримує ідею сильної Франції в сильній Європі в мультиполярному світі. Однак, поки Париж не здатний бути одноосібним лідером, тому для Макрона важливо зробити ЄС серйозним зовнішньополітичним і безпечним гравцем.

Про це експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Надія Коваль розповіла в коментарі сайту "Сьогодні".

Читайте такожПосол Франції пояснив у МЗС слова Макрона щодо "українських банд"

Відео дня

На її думку, для цього потрібно зупинити процеси розширення ЄС і активізувати процеси поглиблення європейської інтеграції, зокрема в оборонній сфері.

"Тут під каток потрапили Албанія і Північна Македонія. Посилення ЄС як оборонної сили неминуче означає ослаблення ролі США в обороні Європи, а курс на мультиполярний світ – ослаблення їх політичного впливу, більшу увагу гравцям на кшталт Росії, Китаю та Індії. Якнайшвидше залагодження "української кризи" (так кремлівська пропаганда називає розв'язаний Росією збройний конфлікт на Донбасі і окупацію Криму. – ред .) необхідне Макрону для швидкого розвитку відносин з Росією: вже закінчується майже половина його президентського терміну, потрібен результат. Ось цим і визначається політика Франції в "нормандському форматі": виборчий цикл-2019 (в Україні. – Авт .) відкрив для неї потужне вікно можливостей", – говорить Надія Коваль.