Еммануель Макрон / фото REUTERS

Президент Франції Еммануель Макрон заявив про повну підтримку повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час виступу на осінній сесії ПАРЄ у Страсбурзі.

«Багато прав на нашому континенті ставляться під загрозу ..., в РФ, де репресії стосовно вільного населення, яке виступало проти порушень на виборах і заслуговує на підтримку з боку Франції», - підкреслив він.

Відео дня

Макрон заявив про необхідність відновити єдність Європейського континенту на основі спільних цінностей.

Читайте такожНа членів української делегації в ПАРЄ чинять тиск через відмову від участі в осінній сесії - нардеп (відео)

«Я знаю, наскільки різняться думки у тому питанні, яке місце Росія має в Асамблеї посісти. Комітет міністрів ухвалив рішення, щоб Росія залишилася в Раду Європи ... Тим самим ми повернулися до нормального функціонування Ради Європи. Я думаю, що без цих спільних зусиль ми кризу взагалі не подолали б. Я думаю, що наслідки були б небажаними. Найбільш негативними для наших народів і для захисту їх прав», - зазначив президент Франції.

«Я повністю підтримую зроблений вибір, щоб Росія залишилася в Раді Європи, оскільки я переконаний, що російський народ близький до європейського гуманізму і сам брав участь у створенні цього гуманізму. Це об'єднує і географію, і культуру, і спадщину Росії, яка є європейською. Таким чином, створюється база для нашої взаємодії. Якщо щось буде нас розділяти, ми не створимо наших єдиних цінностей», - заявив він.

За словами Макрона, критика повернення Росії в ПАРЄ небезпідставна, але, за його словами, перебування РФ у Раді Європи дало російському суспільству мораторій на смертну кару, можливість звернення до ЄСПЛ у конкретних справах. «Таким чином, права росіян можуть бути захищені в Європейському суді у справах проти уряду», - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, якою скасувала чинний механізм введення санкцій проти делегацій.

На знак протесту проти такого рішення делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в ПАРЄ достроково залишили літню сесію.

Нова делегація України, яка була сформована у Верховній Раді 9-го скликання, офіційно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ, що проходить 30 вересня - 4 жовтня.

Водночас кілька членів української делегації приїхали на сесію ПАРЄ для неформальної роботи і проведення консультацій.