Бахматюк має намір повернутися в Україну найближчим часом / фото УНІАН

Колишній власник «VAB Банку», власник одного з найбільших аграрних виробників України «Укрлендфармінг» Олег Бахматюк, оголошений в розшук за підозрою в розтраті 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, виданого «VAB Банку» Національним банком України, має намір повернутися в Україну найближчим часом.

Про це він повідомив в інтерв'ю УНІАН.

«Сподіваюся, як можна швидше (повернутися в Україну – УНІАН). Я все життя в дорозі, але абсолютно немає бажання жити десь, крім України. Але йти на плаху, щоб мене розстріляли, теж не дуже хочеться. Я хочу мати право на захист, тим більше, що за мною стоїть величезна структура», - сказав він.

Відео дня

Читайте такожОголошення Олега Бахматюка у розшук є незаконним та свідчить про конфлікт інтересів директора НАБУ – заява

За прогнозами Бахматюка, це може відбутися протягом найближчих двох-трьох тижнів.

Він повідомив, що під час оголошення йому підозри Національним антикорупційним бюро перебував в робочій поїздці в Катарі, ОАЕ і Женеві, де вів переговори з американською продовольчою корпорацією Cargill. В разі успішного проведення переговорів, кошти від укладених контрактів допомогли б бізнесменові виконати план по поверненню 8 млрд грн Фонду гарантування вкладів.

«Ми вийшли з пропозицією на Фонд гарантування вкладів, хочемо повернути 8 млрд грн як сумлінні акціонери. І я поїхав домовлятися з покупцями нашої сировини, зернових - з компанією Cargill... І коли ми вже були на фінальній стадії, в неділю мені висувають підозру, яка повністю ламає ситуацію і робить переговори невигідними. Ми звернулися до президента, але не були почуті. Зараз ця вакханалія триває», - зазначив Бахматюк.

Так, Бахматюк стверджує, що пропонував повернути Фонду гарантування вкладів 500 млн грн гарантійного внеску на етапі оформлення документів і потім щорічно виплачувати по мільярду гривень до моменту повного розрахунку.

«Ви побачите, через три-чотири місяці Фонд гарантування вкладів буде продавати активи тих банків, і скільки він отримає? В десять або п'ятнадцять разів менше! Ми бачимо дурну демотивацію, і не можемо цього зрозуміти», - сказав бізнесмен.

Як повідомляв УНІАН, 22 листопада 2019 року на сайті Міністерства внутрішніх справ з'явилася інформація про оголошення в розшук екс-власника «VAB Банку», власника агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка. Раніше, 14 листопада, детективи НАБУ повідомили Бахматюку про підозру у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого «VAB Банку» Національним банком України.

Бахматюку інкримінують скоєння злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) і ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.