Канада може зняти санкції з Андрія Портнова / фото УНІАН

Департамент закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади звернувся до МЗС України з офіційним листом, у якому просить до 6 грудня включно надати інформацію, яка може бути підставою для продовження санкцій проти екс-заступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням отриману від МЗС відповідь на відповідний запит.

У зовнішньополітичному відомстві повідомили, що отримали «ноту Міністерства закордонних справ Канади від 27 листопада з проханням надати оновлену інформацію, якщо така є, з питань, пов’язаних з перебуванням А.В. Портнова в санкційному списку Канади».

Відео дня

У МЗС України додали, що вказаний запит було надіслано 2 грудня на розгляд Генеральної прокуратури. Станом на 4 грудня відповідь до МЗС не надходила.

Читайте також"А у вас є докази про скоєний Портновим злочин?" - Луценко про повернення заступника глави АП часів Януковича

Раніше Радіо Свобода повідомляло, що запроваджені урядом Канади після Революції гідності, санкції проти Портнова можуть бути зняті найближчим часом, якщо Генпрокуратура України не повідомить Канаду про наявність підстав для їхнього продовження.

Зазначається, що підставою для розгляду питання щодо зняття санкцій з Портнова став лист ГПУ в посольство України в Канаді і в Міністерство закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади, в якому тодішній заступник генпрокурора Сергій Кізь повідомив, що «станом на 29 липня 2019-го року юридичних підстав для перебування Андрія Портнова у санкційному списку немає».

Джерела Радіо Свобода в канадському уряді пояснили, що у разі, якщо нове керівництво Генпрокуратури не поділяє позицію, викладену в листі вже звільненого працівника, та має іншу інформацію, воно має в найкоротші терміни поінформувати про це Міністерство закордонних справ Канади офіційними каналами комунікації.

Генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що Генпрокуратура контактує з Канадою з приводу санкцій щодо Портнова.

Андрій Портнов був заступником голови Адміністрації президента Віктора Януковича і керівником Головного управління з питань судової реформи та судоустрою. Портнов залишив Україну одразу після втечі екс-президента Віктора Януковича наприкінці лютого 2014 року. У березні 2014 року уряд Канади застосував санкції до Портнова.