У Луценка не бачать сенсу порушувати окрему справу проти Портнова / фото УНІАН

У Генеральній прокуратурі не бачать сенсу порушувати справу проти екс-глави адміністрації президента Андрія Портнова за сприяння в узурпації влади Віктором Януковичем.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив речник ГПУ Андрій Лисенко.

"Цей документ (заява - УНІАН) надійшов до нас 16 липня і знаходиться зараз на виконанні. Я говорив із прокурором, який цим займається, і він сказав, що те, що розписано у тому листі, воно вже є у провадженнях, які розслідуються. Тобто робити щось окремо сенсу немає", - сказав він.

Відео дня

На уточнююче запитання, що проти Портнова справ немає, Лисенко відповів: "Там і Портнов фігурує, і Лукаш, і Лавринович. Але ці розслідування - по факту, тобто не по злочину людини, а по факту злочину. Тобто немає сенсу робити те ж саме, але починати спочатку", - сказав Лисенко.

У свою чергу речник СБУ Олена Гітлянська сказала УНІАН: "Обставини, викладені в заяві, досліджувались у межах кримінального провадження про вчинення колишнім президентом України Януковичем у період лютого-жовтня 2010-го, за попередньою змовою з окремими народними депутатами, суддями КС, а також іншими посадовими особами, використання влади та службового становища, всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки".

Також вона уточнила, що це провадження ще 25 червня 2015 року від СБУ було передано Генпрокуратурі.

Читайте також"Не дочекалась покарання вбивць чоловіка": померла дружина героя Небесної Сотні (фото)

Як відомо, ГО "Родина Героїв Небесної сотні" 20 липня повідомила на своїй сторінці у Facebook, що звернулося із заявою про злочин до генпрокурора і в.о. голови СБУ, оскільки вважає, що Портнов, Олена Лукаш та Олександр Лавринович причетні до узурпації влади Януковичем і, як наслідок цієї узурпації, - до розстрілу Героїв Небесної сотні.

"Саме конституційний переворот у 2010 році дав у руки тирана необмежену владу, і через це ми змушені були виходити на протести, а Янукович відкрив двері для російської агресії в Україні.

Але почалось все з того, що юрист режиму Андрій Портнов буквально ламав судову систему під забаганки Януковича. Сформований із лояльних до нього суддів Конституційний суд прогнувся під вимоги Портнова та змінив нашу Конституцію. Увесь супровід цьому триваючому акту узурпації влади здійснював саме він спільно із Оленою Лукаш та Олександром Лавриновичем. Їхні дії полягали у підготовці нормативних актів адміністрації президента, підборі лояльних суддів та юридичному оформленні цього злочину проти України. Тому ми подаємо заяву на ім'я генерального прокурора Юрія Луценка та виконувача обов'язків голови Служби безпеки України Івана Баканова щодо злочину, який і став основою диктатури в Україні. Ми вимагаємо притягти до відповідальності Портнова, Лукаш та Лавриновича, бо саме їхні дії спричинили в подальшому масові розстріли Героїв Небесної сотні", - сказано в заяві.

"Родина Героїв Небесної сотні" просить очільників ГПУ та СБУ "внести відомості про скоєння злочину до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати досудове розслідування за ч. 1 ст. 109, ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України.