У ВР працюють над законом про столицю / фото УНІАН

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявляє, що роботу над законопроектом про місто Київ - столицю України (№2143-3) у Верховній Раді фактично завершено.

Читайте такожПризначення голови КМДА: нардепи звернулися за поясненнями до КСУ

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив журналістам під час брифінгу.

Відео дня

«Паралельно йде робота над законом про столицю, вона фактично вже закінчена. І друге читання вже в підкомітеті проведено, найближчим часом - буде в комітеті», - зазначив Корнієнко.

Як повідомляв УНІАН, 3 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про місто Київ - столицю України (№2143-3).

Документом передбачено, що систему адміністративно-територіального устрою Києва становлять 10 районів. Місцеве самоврядування у столиці здійснюється територіальними громадами міста та районів як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Система місцевого самоврядування у Києві включає: територіальну громаду міста Києва; Київського міського голову; Київську міську раду; Київський магістрат; територіальні громади районів у місті Києві; районні у місті Києві ради; районні у місті Києві адміністрації; органи самоорганізації населення.

Київський міський голова є головною посадовою особою територіальної громади столиці. Він очолює виконавчий орган Київської міської ради - Київський магістрат та головує на засіданнях Київської міської ради.

Цим законопроектом у законі "Про місцеві вибори" встановлюється, що загальний склад (кількість депутатів) Київської міської ради становить 80 депутатів (нині - 120). Загальний склад районної у місті Києві ради становить 20 депутатів.

Закон доповнюється розділом "Проведення місцевих виборів у місті Києві". У розділі, зокрема, передбачено, що вибори депутатів Київради проводяться за пропорційною виборчою системою в багатомандатних виборчих округах. Вибори відбуваються за відкритими виборчими списками міських організацій політичних партій у спосіб, що надає право виборцю визначати пріоритетність позиції кандидата у списку партії, за яку він голосує.

Вибори Київського міського голови проводяться за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, що збігається з територією Києва.

Вибори депутатів районних у місті Києві рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія району в Києві. Територія столиці ділиться на 10 багатомандатних виборчих округів.