У ГПУ відреагували на заяву Сарган щодо слідчої групи у справі MH17 / REUTERS

У Генеральній прокуратурі України зауважують, що до міжнародної слідчої групи в розслідуванні справи щодо авіакатастрофи літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній від Генпрокуратури входить 7 прокурорів, а в національній слідчій групі - 11 прокурорів.

Про це УНІАН повідомив у прес-службі Генпрокуратури.

Читайте такожКатастрофа МН17: Україна продовжила співпрацю з Нідерландами у розслідуванні злочину

Відео дня

"До міжнародної слідчої групи в цьому розслідуванні від ГПУ входить 7 прокурорів, а в національній слідчій групі - 11 прокурорів. Вони продовжать свою роботу над цим кримінальним провадженням в Офісі генерального прокурора. Це забезпечить високий рівень професіоналізму та збереже інституційну пам’ять у розслідуванні загибелі 298 пасажирів літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній", - йдеться у повідомленні.

Зауважується, що процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється співробітниками новоствореного Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, укомплектованому працівниками, що мають досвід у здійсненні розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності, терактів та інших найтяжчих кримінальних правопорушень.

"Під час прийняття рішень у даному кримінальному провадженні Офіс генерального прокурора залишиться надійним міжнародним партнером та буде перебувати у постійній комунікації з іноземними колегами", - запевнили в ГПУ.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні прес-секретар колишнього генерального прокурора Юрія Луценка Лариса Сарган заявила, що звільнено було керівника слідчої групи від України у справі про катастрофу літака рейсу МН17.

"Прокурорів, що входили в міжнародну слідчу групу, звільнено. Ще раз: звільнено керівника слідчої групи по МН-17 від України та єдиного прокурора від України. Цю інформацію я отримала від колег з... Нідерландів", - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

При цьому, Сарган додала: "Фред Вестербеке, голова міжнародної Спільної слідчої групи (JIT), після такої новини особисто прилітав до Києва, але наш генпрокурор не знайшов для нього часу! Знайшов час заступник".

Довідка УНІАН. літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, яка дислокується в Курську.

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського "Боїнга" розпочнеться 9 березня 2020 року.