Вадим Пристайко / REUTERS

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко прокоментував заяву Льва Парнаса, партнера адвоката президента США Руді Джуліані, про ультиматум про призупинення всієї військової допомоги Україні на вимогу Трампа.

Про це Пристайко сказав у програмі американської журналістки Крістіан Аманпур на телеканалі CNN, передає lb.ua.

"Я ніколи не спілкувався з цією людиною (Левом Парнасом, - ред.) І я не вірю жодному слову, сказаному ним на цю мить", - заявив глава українського МЗС.

Відео дня

Пристайко зазначив, що надання військової допомоги, про яку йде мова, переглядається США раз на півроку.

"Ми знаємо, що така допомога іноді переглядається залежності від того, як Україна виконує взяті на себе зобов'язання. Іноді вона урізається, іноді зростає, що конкретно цього разу ми очікуємо. Наприклад, наприкінці року ми отримали значно більше від очікуваного", - пояснив він.

"Цей пан, якого я особисто не знаю, сам намагається уникнути кримінального покарання, у мене немає віри в його слова, і знову-таки, я безмежно втомився від постійних запитань щодо ролі України в цій справі про імпічмент президента США", - додав Пристайко.

"Я був присутній під час усіх зустрічей і розмов президентів Трампа та Зеленського. І жодного разу не чув, щоб президент США просив нас надати якусь послугу. Ми передали сигнал: ми не збираємося втручатися з якихось політичних міркувань у справи іноземної держави. Ми сказали президенту Трампу: якщо у вас є якась інформація, передайте її через офіційні канали. У вас є генеральний прокурор, у нас він теж є. Давайте дамо їм переговорити і скооперуватися. Якщо є що розслідувати, давайте розслідувати", - сказав міністр закордонних справ України.

Читайте такожПартнер Джуліані заявивши, що Трамп знав про його спроби чинити політичний тиск на Україну

Він наголосив на важливості підтримки України з боку США.

"Що ми істинно намагаємося донести американцям, так це те, що ми безмежно щасливі мати підтримку відразу від двох партій. І ми були б раді, якби вона збереглася", - сказав Вадим Пристайко.

Як відомо, до скандалу в США призвела телефонна розмова в липні 2019 року між президентами Сполучених Штатів та України Дональдом Трампом та Володимиром Зеленським. Критики Трампа закидають, що у цій розмові він чинив тиск на Зеленського, аби той дав новий імпульс розслідуванню в Україні стосовно Хантера Байдена - сина ймовірного головного конкурента Трампа на президентських виборах 2020 року, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

У зв'язку зі скандалом у середині грудня Палата представників Конгресу США проголосувала за початок процедури імпічменту Трампа. Йдеться про обвинувачення за двома статтями - у зловживанні владою та перешкоджанні розслідуванню Конгресу. Утім, на думку експертів, позбавлення Трампа посади президента вважається малоймовірним, адже для цього імпічмент має підтримати Сенат, більшість у якому контролює Республіканська партія, від якої був обраний Трамп.