фото УНІАН

Тютюновий скандал, що почався ще на початку жовтня 2019 р., політично розколов фракцію «Слуги народу». Про це свідчать результати голосування за постанову щодо скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в другому читанні та в цілому законопроекту №1049. 

Серед 145 народних депутатів, які підтримали постанову, 32 – з фракції «Слуга народу». У тому числі постанову підтримали один із лідерів фракції Давид Арахамія та голова профільного комітету Верховної Ради – з питань фінансів, податкової і митної політики Данило Гетманцев. 

Як повідомляють джерела у фракції «Слуга народу», причина таких результатів голосування полягає в тому, що не тільки всередині фракції, але вже навіть і в Офісі Президента України усвідомлюють і скандальність згаданого законопроекту, і його корупційний підтекст. 

Відео дня

Нагадаємо, 3 жовтня 2019 р. на засіданні профільного Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової і митної політики, членами комітету було внесено скандальну поправку №8, яка абсолютно не стосувалася теми законопроекту№1049, але встановлювала фіксований рівень торговельної націнки на сигарети.

Ця поправка стала відомою як «маржа Холодова» - саме заступника голови Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової і митної політики Андрія Холодова ЗМІ називають основним бенефіціаром згаданої поправки. Адже, за даними розслідування програми «Схеми», саме він контролює велику мережу роздрібного продажу тютюнових виробів. 

Пізніше, за матеріалами програми, Національне антикорупційне бюро відкрило провадження щодо депутата Холодова за підозрою у зловживанні владою і службовим становищем.

Прийняття «маржі Холодова» парламентом змусило компанію «Брітіш Амерікан Тобакко Україна»  зупинити у листопаді 2019 р. виробництво на її тютюновій фабриці в Прилуках і відкликати 25 млн. акцизних марок на 505 млн. грн. Інший великий виробник «Джі Ті Ай Україна» відкликав акцизні марки на 350 млн. грн. А в компанії «Філіп Морріс Україна» заявили, що змушені скоротити виробництво сигарет на третину через скандальну поправку.

Зважаючи на загрозу даної ситуації для економіки і надходжень до держбюджету – у неї був змушений втрутитися особисто Президент України, який провів зустріч із найбільшими тютюновими виробниками країни (вони ж входять і до ТОП-10 платників податків України) та пообіцяв, що скандальний законопроект буде скасовано.

Аналогічну позицію висловив і прем’єр-міністр України Олексій Гончарук на нараді із керівниками найбільших тютюнових підприємств України 12 грудня 2019 р.

Але значна частина депутатів фракції «Слуга народу» пішли проти позиції Президента України і уряду. 

Оскільки відповідну постанову про скасування результатів голосування по законопроекту №1049 не підтримано, законопроект буде підписано головою Верховної Ради. Після того його буде направлено до Офісу Президента, де Президент має або підписати його, або, що більш вірогідно, ветувати.