Україна виконала усі рекомендації Венеціанської комісії щодо закону «Про освіту», заявив Пристайко / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко розраховує, що Угорщина розблокує засідання Комісії Україна - НАТО на високому рівні.

Читайте такожГлава МЗС Угорщини хоче зробити Закарпаття історією успіху

Як йдеться у повідомленні на сайті МЗС України, Пристайко провів зустріч з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.

Відео дня

Зокрема, сторони обговорили весь спектр питань порядку денного українсько-угорських відносин, у тому числі імплементацію закону України «Про освіту» і питання національної меншини.

При цьому стверджується, що Сійярто підкреслив зацікавленість Угорщини у покращенні двосторонніх відносин з Україною та активізації економічної співпраці.

Своєю чергою, Пристайко зазначив, що з ухваленням 16 січня закону «Про повну загальну середню освіту» Україна виконала усі рекомендації Венеціанської комісії щодо закону «Про освіту» і розраховує, що Угорщина у відповідь розблокує діалог України з НАТО на високому рівні.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 7 лютого в Києві Сійярто заявив, що Угорщина пропонує не збільшувати кількість предметів викладання українською мовою для нацменшин, що передбачено новим законом про середню освіту.

Водночас, у Міністерстві освіти і науки України розповіли деталі двох пропозицій, які зробила Угорщина стосовно освітнього процесу для угорської національної меншини на Закарпатті.

Сійярто під час зустрічі запропонував розглянути дві можливості, які б могли, на його думку, забезпечити кращі умови для вивчення рідної мови для угорської громади: прирівняти угорську мову до мови корінного народу; збільшити кількість годин на вивчення української мови, але не за рахунок інших предметів, а за рахунок збільшення годин на предмет "Українська мова".

Щодо збільшення кількості годин на вивчення української мови без зменшення кількості предметів, що вивчаються угорською, міністр освіти і науки Ганна Новосад зауважила, що Україна не може змусити навчатись дітей впродовж семи днів на тиждень. Саме до такого результату, на її думку, може призвести така ініціатива.

Що стосується визнання угорської меншини корінним народом, то, на переконання Новосад, це політичне питання. "Корінні народи у нас чітко визначені в законодавстві. Потрібно розуміти, що зміна переліку країн порушить основні закладені принципи. Корінними народами наразі розглядаються ті, що не мають іншої держави, окрім України, яка відстоює розвиток їхньої культурної і мовної спадщини. Угорська мова під цей принцип не підпадає", - зазначила Новосад.