За словами секретаря РНБО, Україна не стане патрулювати з тими, хто вбивав українців / фото УНІАН

Патрулювання кордону на Донбасі необхідно для того, щоб вибори там відбулися за українським законом на українській території, щоб припинилася війна.

Читайте такожАваков розповів, як працюватимуть спільні патрулі на ДонбасіТаку заяву зробив секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій Данілов в ефірі телеканалу «Україна 24».

За словами Данілова, прикордонники повинні стояти на кордоні, Нацгвардія має контролювати прилеглу територію, а жителі місцевих громад могли б брати участь у спільному патрулюванні.

Відео дня

«Жителі місцевих громад, які так само, за хорватським прикладом, могли б брати участь у спільному патрулюванні. Але це не означає, що це будуть бойовики. Мова не йде про тих людей, які мали зброю», – додав він.

Данілов уточнив, що Україна не буде патрулювати з тими, хто вбивав українців.

«Є представники місцевих громад, які є на тих територіях. Люди, які мають українську прописку, які є місцевими, мають право брати участь в таких патрулях. Ми будемо розуміти, що це за людина, чим він займався в той час, коли була окупація. Ще раз підкреслюю – це не можуть бути люди, які вбивали українців», – заявив Олексій Данілов.

Він додав, що процес спільного патрулювання кордону буде здійснюватися при узгодженні з ОБСЄ або іншою міжнародною організацією.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада хоче восени провести місцеві вибори на всій території держави, включаючи тимчасово окуповані території Донбасу і Криму.

Також він запропонував, щоб безпеку на окупованих територіях під час підготовки до місцевих виборів гарантували спільні патрулі у складі українців, представників окупованих територій і спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

17 лютого прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Київ про спільне патрулювання українсько-російської ділянки кордону повинен домовлятися з керівництвом невизнаних республік.