REUTERS

Більшість українців (63%) не підтримують надання амністії всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі, та 62% виступають проти надання і закріплення в Конституції "особливого статусу" окремих територій Донецької і Луганської областей.

Про це свідчать передані УНІАН результати опитування, проведеного Центром Разумкова з 13 по 17 лютого.

"Більшість респондентів (62%) виступають проти надання і закріплення в Конституції "особливого статусу" окремих територій Донецької та Луганської областей (підтримують це лише 21% опитаних). Ще менш популярною є ідея введення в Україні федеративного устрою, натомість 68% її не підтримують, а підтримують лише 11%", - йдеться в результатах.

Відео дня

Також, згідно з результатами опитування, переважно відкидаються громадською думкою такі компроміси задля досягнення миру на Донбасі: амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі, (не підтримують 63%, підтримують - 14,5%); відмова від євроінтеграції, вихід з Угоди про асоціацію з ЄС (не підтримують 60%, підтримують - 20%); надання російській мові статусу другої державної (не підтримують 54%, підтримують - 31%); відмова від перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України (не підтримують 54%, підтримують - 26%).

Читайте такожБільшість українців не підтримують визнання анексії Росією Криму в обмін на звільнення Донбасу – опитування

Крім того, 48% опитаних не підтримують налагодження торгово-економічних, фінансових контактів з "ДНР" і "ЛНР" (підтримують - 35%). Разом з тим, відносна більшість (41%) не підтримують ідею припинення фінансування територій, зайнятих "ДНР" і "ЛНР" (виплату пенсій, зарплат тощо), а підтримують - 36%.

Суперечливою є громадська думка стосовно започаткування офіційних переговорів української влади з нинішнім керівництвом "ДНР" і "ЛНР" - частка тих, хто підтримує цю ідею (41%), статистично значуще не відрізняється від частки тих, хто її не підтримує (40%), зауважують соціологи.

Довідка. Під час дослідження було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Раніше УНІАН повідомляв, що більшість українців (54%) висловлюються за те, щоб тимчасово окупований Донбас повернувся до складу України на тих же умовах, які були до окупації.