УНІАН

Президент України Володимир Зеленський готує широкі перестановки в уряді, які будуть включати заміну нинішнього прем’єр-міністра Олексія Гончарука. Очікується, що питання буде поставлене на голосування сьогодні.

44-річний Денис Шмигань, який короткий час очолював адміністрацію в одній із західноукраїнських областей, обійняв посаду віце-прем’єр-міністра минулого місяця. Тепер його називають головним претендентом на роль голови уряду, - пише Financial Times.

На зустрічі за зачиненими дверима у вівторок увечері з партією «Слуга народу» Зеленський попросив свою політичну силу швидко проголосувати за кандидатуру Шмигаля й інших нових міністрів. Події стали кульмінацією кількох розмов в українських ЗМІ про те, що український президент втратив довіру до Гончарука, який став наймолодшим головою уряду за всі роки.

Відео дня

Читайте такожУ "Слузі народу" заявляють про "пакетне" голосування щодо складу уряду

Про несподіваний вибір Шмигаля, регіонального бізнесмена, про якого мало що відомо на українській політичній сцені, стало відомо за лічені дні після переговорів України з місією МВФ щодо схвалення програми підтримки на 5,5 мільярдів доларів. Ці гроші, а також мільярди доларів допомоги від ЄС й інших західних донорів важливі для економічного відновлення країни на тлі війни з силами Росії, яка триває вже шостий рік. Однак, Україна досі не виконала ключову умову МВФ: схвалення закону про платоспроможність банків, який би не дозволив колишнім власникам закритих чи націоналізованих установ в ході очищення сектору повернути собі втрачене чи вимагати компенсацію від держави.

Джерела розповіли Financial Times, що переговори між Україною й МВФ про закон щодо банків продовжуються й цього тижня.

«Немає ніякої зміни в політиці. Порядок денний реформ просувається включно з програмою МВФ», - сказав співрозмовник видання, наближений до Зеленського.

«Зеленський – практичний чоловік. Він хоче, щоб люди побачили результати», - додав він, зауваживши, що президента України тривожить темп, з яким уряд Гончарука проводить реформи.

Читайте такожПроект постанови про відставку Гончарука оприлюднили на сайті Ради

В 2017-2019 роках Шмигаль працював виконавчим директором в енергетичному холдингу «ДТЕК», який належить найбагатшому українському олігарху Рінату Ахметову. Телеканали мільярдера останніми тижнями транслювали лояльні сюжети про адміністрацію Зеленського.

Президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер сказав, що Шмигаль «був одним з найбільш лояльних до бізнесу голів обладміністрації», коли керував Івано-Франківською областю з минулого літа і до його приєднання до уряду в Києві на початку 2020 року.

«Однак, час, обраний для перестановок в уряді, навряд чи міг би бути гіршим для України. Адже триває спалах коронавірусу, глобальні ринки падають, угоди з МВФ немає, вторинний ринок власників бондів стає болючим, а попереду значні виплати за суверенним боргом», - сказав Гундер.

«Ключовим пріоритетом для нового уряду повинно стати зміцнення макроекономічної стабільності, продовження співпраці з МВФ і збільшення прямих іноземних інвестицій», - додав він.