Фото: REUTERS

У Міністерстві закордонних справ відреагували на намір Москви провести пропагандистську конференцію щодо окупованого Росією Криму в Норвегії.

Як повідомили УНІАН в прес-службі МЗС, про це йдеться у заяві речниці Катерини Зеленко.

Читайте такожНовопризначений голова МЗС Дмитро Кулеба окреслив п’ять пріоритетних напрямків роботи

Відео дня

«Розглядаємо ініціативу щодо проведення наприкінці березня в Осло так званої конференції щодо Криму як чергову спробу російської пропагандистської та дезінформаційної машини надати видимість легітимності своїм незаконним і засудженим усім цивілізованим світом намаганням анексувати Автономну Республіку Крим України. Вже не вперше Москва вдається до послуг своїх апологетів, точка зору яких астрономічно далека від офіційної та є маргінальною у світовому, європейському та, у даному разі, норвезькому контексті. Таким чином, розглядаємо провокацію щодо так званої конференції як намагання видати бажане за дійсне», - йдеться у заяві.

У МЗС України зазначили, що уряд Норвегії займає тверду позицію на підтримку суверенітету й територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів.

«Ця позиція послідовно підтверджується вищим політичним керівництвом Норвегії. Норвегія у повному обсязі приєдналася до санкцій ЄС проти Росії, запроваджених у зв”язку з її агресією проти України. Цю позицію вкотре підтвердив посол Норвегії Уле Тер’є Хорпестад під час зустрічі 4 березня в МЗС України», - сказано у заяві.

Також, як зазначили в українському зовнішньополітичному відомстві, від початку російської агресії Норвегія послідовно приєднується до кола співавторів всіх «українських резолюцій» – «Територіальна цілісність України» (27 березня 2014 року), чотирьох поспіль резолюцій «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна» (2016-2019 роки) та двох резолюцій «Проблема мілітаризації АР Крим і м. Севастополь, Україна, а також частин Чорного і Азовського морів» (2018-2019 роки).

Як повідомляє видання «Крим.Реалії», конференція в Норвегії планується на 27 березня.