Нардеп роз'яснила ситуацію щодо "координаційної ради" / фото УНІАН

Ввечері 13 березня закінчилася зустріч голови ОПУ Андрія Єрмака з депутатами від «Слуги народу», які висловили протест щодо можливого закріплення статусу ОРДЛО як сторони перемовин щодо Донбасу, а країни-аресорки РФ – як спостерігача.

Як повідомила нардеп Євгенія Кравчук на своїй сторінці у Facebook, на зустрічі всі питання було обговорено, всі розбіжності зафіксовано.

Читайте такожДепутатів, які висловили протест проти фіксації статусу ОРДЛО, викликали в ОП – нардеп

Відео дня

«Вирішили більш тісно і ретельно взаємодіяти на регулярній та системній основі з усіх питань, що стосується мирного процесу. Депутати висловили побоювання суспільства і це нормально для демократичної країни. Керівник Офісу Президента ці побоювання вислухав і запевнив у тому, що червоні лінії перейдені не будуть. Стороною переговорів була і залишається Російська Федерація. З ватажками бойовиків переговори ніхто не веде і вести не збирається», – запевнила Кравчук..

Вона зазначила, що всі нардепи від «Слуги народу» є командою президента Володимира Зеленського і в всередені команди завжди є дискусія, яка триватиме як в команді, так і з представниками інших фракцій та груп парламенту.

«І насправді ця ситуація показує, що потрібен уважний та дуже обережний аналіз будь-яких проектів, які можуть піти далі у переговорних форматах, ніж те, що наразі маємо. Саме до цього ми і закликаємо. З консультативною радою в рамках Мінського процесу виникли певні непорозуміння, в тому числі і в нашій фракції. Але найголовніше, що станом на сьогодні ще нічого не сталося і ніяких остаточних рішень не ухвалено. Є лише протокол про наміри», – наголосила Кравчук.

Нардепка по пунктах пояснила, що означає цей протокол, та для чого створюється ця координаційна рада:

«• Ми давно говорили, що хочемо скасувати монополію керівників маріонеткових республік в переговорах у Мінському процесі. Ми вважаємо, що позицію Донбасу мають представляти також ті жителі регіону, які покинули його і переїхати на підконтрольну уряду територію.

Тому така консультативна рада може складатися наполовину з жителів, які проживають на окупованих територіях, і тих, хто звідти поїхав - це будуть люди, яких поважають в регіоні, які розуміють специфіку і потреби регіону і є авторитетом по обидва боки лінії розмежування.

• Ні про яке визнання «ЛНР» і «ДНР» в будь-якому вигляді не йшлося, не йдеться і про це навіть мови не може бути.

• Мінські угоди, які підписували не ми, прямо передбачають консультації в рамках ТКГ з представниками ОРДЛО в питанні змін до Конституції в частині децентралізації. Чому ця норма є - питання до того, хто санкціонував підписання таких угод, тобто до президента на той час Порошенка.

Ми вважаємо, що якщо вже успадковані домовленості зобов’язують Україну з кимось консультуватися, то точно краще це робити не з ватажками бойовиків.

• В міжнародно-правовому плані нічого по суті не змінюється. Залишається мінський процес, який триває роками. Україна не веде перемовин із ОРДЛО, як і не вела раніше. Але ми отримуємо перевагу через включення у процес тих українців Донбасу, які обрали шлях залишитися з Україною - навіть ціною переїзду з рідних міст і сіл.

• Консультативна Рада – це дорадчий орган при політичній підгрупі в Мінську, який мав би усадити за стіл не політиків, а людей - лідерів думок і спільноти. Його рішення будуть мати вигляд рекомендацій для політичної підгрупи. Більше того, він ще не створений, а буде створений 25 березня».

Як повідомляв УНІАН, на засіданні Тристоронньої контактної групи з участю голови ОПУ Андрія Єрмака і заступника глави Адміністрації Путіна Дмитра Козака було домовлено про створення у складі групи консультативної ради з політичних питань, до якої мають увійти «представники ОРДЛО». За інформацією видання «Дзеркало тижня», у розпорядженні якого опинився підписаний у Мінську документ, «консультативна рада» передбачає суб’єктність ОРДЛО, а Росія набуває статусу гаранта на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

Декілька народних депутатів з партії "Слуга народу" виступили зі спільною заявою щодо необхідності дотримання принципових позицій у переговорах з Російською Федерацією.

За словами нардепа Микити Потураєва, депутатів, які висловили протест проти цього документу, викликали в ОП.