REUTERS

Консультативна рада щодо політичних питань у складі Тристоронньої контактної групи, створення якої затвердили під час засідання «Мінська» 11 березня, передбачає суб’єктність ОРДЛО, а Росія набуває статусу гаранта на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

Про це йдеться у документі, який є у розпорядженні Дзеркала тижня.

Читайте такожНа Донбасі затримали жінку, причетну до діяльності незаконних "ЛДНР"

Відео дня

Рішення ТКГ створити Консультативну раду буде підписано 25 березня 2020-го після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини.

«Основним завданням Ради є здійснення діалогу, консультацій і випрацювання пропозицій за проектами політичних і правових рішень з врегулювання конфлікту відповідно до Комплексу заходів, зокрема щодо проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей», – йдеться у тексті рішення ТКГ.

Критерії та порядок визначення членів Ради визначатимуться Україною, Росією, Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

zn.ua

Експерти зауважують, що за стіл перемовин, зокрема на Консультативній раді, на рівні сядуть як представники України, Франції, Німеччини, так і окупантів, а Росія стає посередником, проте не учасником конфлікту.

Крім того, у документі лише дотично згадують про негайне припинення вогню, натомість основне формулювання – «необхідність загального політичного врегулювання конфлікту».

Як повідомляв УНІАН, на засіданні Тристоронньої контактної групи з участю голови ОПУ Андрія Єрмака і заступника глави Адміністрації Путіна Дмитра Козака було домовлено про створення у складі групи консультативної ради з політичних питань.

Представники російських найманців вважають домовленість як згоду Києва почати прямий діалог з ними: «Важливо, що це буде майданчик для прямого діалогу, спілкування обох сторін конфлікту – Донбасу та України», – стверджує так звана «голова МЗС ДНР» Наталія Никифорова.