Ілюстрація REUTERS

Спеціальні палати для охоронюваних осіб у столичних медичних закладах були підготовлені ще 20 років тому.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, виступаючи в сесійній залі Київради, де депутати зібрались на позачергове засідання для розгляду невідкладних питань.

Читайте також"Слуга народу" відмовляється від держфінансування на користь стабфонду для боротьби з коронавірусом

Відео дня

Поворозник прокоментував інформацію ЗМІ щодо облаштування у лікарнях спецпалат підвищеної комфортності для чиновників високого рівня, щодо яких здійснюється державна охорона.

«Сьогодні ми отримали листа від Держуправління охорони про те, що вони не заперечують, щоб ми ці палати не укомплектовували. Хоча вони є укомплектованими по цьому рішенню вже 20 років. На сьогоднішній день їх ніхто не збирався по-новому створювати. Вони є відповідно до попередніх наказів. Сьогодні Держуправління охорони надало листа, що вони не заперечують проти скасування цього наказу, щоб ці палати використовувались в загальному режимі роботи», - сказав Поворозник.

Він додав, що ці спецпалати вже використовуються «в загальному режимі роботи».

Як повідомляв УНІАН, за інформацією Bihus.Info, Департамент охорони здоров’я КМДА розіслав медичним закладам столиці наказ про особливі умови лікування «особливих пацієнтів». Документ датований 25 березня.

З посиланням на копію цього документа сказано, що в наказі йдеться про осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, по суті – це всі чиновники високого рівня.

Департамент КМДА визначив перелік медзакладів, які повинні будуть приймати таких пацієнтів, та прописав особливі вимоги до утримання хворих. Серед головних вимог: окремі, ізольовані від інших приміщень, палати площами не менше 13 кв. м із затіненими вікнами. Палати повинні мати зручні комунікації з операційним блоком, діагностичним та іншими відділеннями. Також передбачена наявність окремого резерву лікарських засобів і розгортання окремих сестринських цілодобових постів у вищевказаних палатах або ж біля них.

Людей, які будуть користуватись VIP-режимом, в наказі визначено, як «особи, щодо яких здійснюється державна охорона».

Сьогодні, 26 березня, Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що наказ Департаменту охорони здоров’я КМДА № 353 про облаштування спецпалат підготовлено за зверненням Державного управління справами при президенті на підставі наказів МОЗ і Управління державної охорони.

За словами мера столиці, він розмовляв з приводу цієї ситуації з президентом України Володимиром Зеленським, «і він готовий і налаштований скасувати накази, про які йдеться і які ми зобов’язані виконувати. Сподіваюсь, це відбудеться, і ми будемо за це вдячні».

Разом з тим керівник УДО Сергій Рудь у коментарі заявив, що Управління державної охорони не надавало жодних вказівок щодо облаштування палат для охоронюваних осіб у київських лікарнях.

Він також заявив, що завезе в КМДА офіційного листа з цього приводу, і цей документ буде оприлюднено. За словами Рудя, чинність наказу КМДА буде припинено.