У Раді зареєстровано законопроект щодо проведення засідань комітетів по відеозв'язку / фото Depositphotos

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до закону "Про комітети Верховної Ради України" (№3277).

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту.

Серед його авторів, зокрема, голова ВР Дмитро Разумков, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко, заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк, співголова "Опозиційної платформи - За життя" Юрій Бойко та голова групи "Довіра" Олег Кулініч.

Відео дня

Проектом закону передбачається встановити, що впродовж встановленого Кабінетом міністрів карантину для здійснення заходів, спрямованих на запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій COVID-19, організація роботи комітетів здійснюється на основі положень цього закону з низкою особливостей.

Читайте такожРазумков назвав законопроект щодо онлайн-засідань Ради "достатньо дискусійним"

Йдеться про те, що плани роботи, розклади засідань та порядки денні засідань комітетів повідомляються народним депутатам - членам відповідних комітетів секретаріатами комітетів через єдину автоматизовану систему роботи з документами у ВР.

Комітети здійснюють свою роботу у формі засідань, які можуть проводитися у режимі відеоконференції з можливою одночасною трансляцією на офіційному веб-сайті Верховної Ради, за попередньою згодою більшості від затвердженого ВР кількісного складу комітету, надісланою голові такого комітету з використанням єдиної автоматизованої системи та накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Згода на проведення засідання комітету у режимі відеоконференції надається кожним депутатом окремо шляхом надсилання персонального листа на адресу голови комітету.

Порядок денний засідання комітету, що проводиться у режимі відеоконференції, та заплановані для розгляду на такому засіданні проекти актів, надсилаються членам відповідного комітету секретаріатом такого комітету невідкладно, але не пізніше як за три години до початку засідання, з використанням єдиної автоматизованої системи.

Засідання комітету, що проводиться у режимі відеоконференції, вважається повноважним за умови віддаленого (за допомогою службового планшета) приєднання до участі у такому засіданні більше половини від затвердженого Верховною Радою складу членів такого комітету.

Голосування на засіданні комітету, що проводиться у режимі відеоконференції, здійснюється членами комітету особисто і відкрито шляхом підняття рук та висловлення своєї позиції "за", "проти" чи "утримався".

Читайте такожЗеленський вважає, що Верховна Рада може працювати дистанційно

Підрахунок голосів під час голосування на засіданні комітету, що проводиться у режимі відеоконференції, здійснюється секретарем відповідного комітету, а у разі неможливості взяти участь у такому засіданні секретарем комітету, підрахунок голосів здійснюється головуючим на засіданні або іншим, визначеним ним членом комітету.

Акти комітетів, протоколи і стенограми їх засідань розміщуються на офіційному веб-сайті парламенту. На засіданні комітету, що проводиться у режимі відеоконференції, ведеться протокол і стенограма засідання.

Акти комітетів і протоколи, проведених у режимі відеоконференції їхніх засідань, підписуються кваліфікованими електронними підписами з наступним оформленням у паперовому вигляді протягом 10 робочих днів з дня завершення строку дії цього закону.