Ілюстрація / REUTERS

У березні без участі інших фракцій парламентська монобільшість не змогла б проголосувати за 70% рішень.

Про це повідомляє Комітет виборців України у Facebook.

Читайте такожУ Раді заблокували підписання закону про ринок землі

Відео дня

У повідомленні зазначається, що загалом у березні Верховна Рада ухвалила 25 законодавчих актів і лише за 7 з них проголосували 226 і більше депутатів від партії «Слуга народу».

«Таким чином депутати монобільшості фактично провалили голосування за 70% останніх рішень Ради», - вважають експерти КВУ.

За їхніми даними, це стосується, зокрема, кадрових рішень. При цьому у КВУ нагадують, що, зокрема, за постанову про висловлення недовіри генеральному прокурору Руслану Рябошапці проголосували лише 179 депутатів від «Слуги народу», за звільнення Ігоря Уманського з посади міністра фінансів – 187, за призначення Максима Степанова міністром охорони здоров’я – 195, за звільнення Іллі Ємця з посади міністра охорони здоров’я – 201, за призначення Сергія Марченка міністром фінансів – 212, за призначення Ігоря Петрашка міністром економіки – 217.

Також у КВУ зазначають, що за закон про відкриття ринку землі проголосували лише 206 депутатів з фракції «Слуга народу».

Водночас експерти організації нагадали, що вдалося забезпечити 226 «за» від «Слуги народу» лише під час голосувань за відставку уряду Олексія Гончарука та звільнення членів Кабміну (240 та 242 «за»), призначення Дениса Шмигаля прем’єр-міністром України та формування нового складу уряду (242 та 228 «за»), призначення Андрія Тарана міністром оборони (239 «за») і призначення Дмитра Кулеби міністром закордонних справ (242 «за»).

Голова КВУ Олексій Кошель нагадав, що до складу фракції «Слуга народу» входить 248 народних депутатів, які мають статус монобільшості. За його словами, якщо раніше голосування менше як 226 голосами за важливі рішення «виглядало як тимчасові збої в роботі фракції, то зараз є підстави говорити про систематичну проблему в роботі монобільшості».

«При цьому голосів не вистачало за важливі кадрові призначення, і без допомоги інших фракції ці рішення просто не було б прийняті», - додав Кошель.