Проти Порошенка завели нову кримінальну справу / /twitter.com/poroshenko

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо можливих протиправних дій екс-президента при призначенні суддів Верховного суду.

Про це повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора.

"Генеральним прокурором 6 квітня 2020 року на підставі звернення працівників Верховного суду внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо можливих неправомірних дій президента України, повноваження якого припинено, та інших осіб при виданні указів президента від 10 листопада 2017 року №357/2017 року та від 7 травня 2019 року №195/2019 "Про призначення суддів Верховного суду", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Наголошується, що відповідно до звернення працівників ВСУ, підстави для видання указів президента і призначення ними суддів "не відповідають нормам Конституції України та закону "Про судоустрій та статус суддів", вказаним в них".

Читайте такожБойовики на Донбасі "розшукують" Порошенка: звинуватили у вбивстві "Мотороли"

"До того ж судді були призначені не до Верховного суду, як це передбачено ст. 125 Конституції, а до касаційних судів, неконституційність яких було визнано рішенням КСУ у справі за конституційним поданням 62 народних депутатів України. Також у зверненні працівники Верховного суду вказали, що були незаконно позбавлені права на працю та її оплату у зв’язку з так званою ліквідацією ВСУ", - зазначили в Офісі генпрокурора.

Так, в прокуратурі пояснили, що зазначені дії кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), ч. 4 ст. 382 (невиконання судового рішення), ч. ч. 1, 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

Читайте такожПрокурори відмовились брати підозри Порошенку від ДБР через погану якість – ЗМІ

"Відповідно до вимог ч. 7 ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України, 7 квітня 2020 року проведення досудового розслідування у п’яти кримінальних провадженнях за вказаними фактами доручено слідчим центрального апарату Державного бюро розслідувань", - додали у відомстві.

Також сказано, що процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснюється прокурорами Офісу генерального прокурора.

Як відомо, посаду президента України з червня 2014 по травень 2019 року обіймав Петро Порошенко.